Белгийски стенописец разкраси сграда в София

Публикувано:
18:44ч / 27.07.2022г
Брой прочитания:
416
Брой коментари:
0

В късния следобед на 22 юли т.г. на ул. „Хан Аспарух“ 23 беше открит стенопис на белгийския художник Хейс Ванхее. Той гостува в София по покана на Visionary Foundation като част от Белгийските дни 2022.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура”, програма Едногодишен Грант `21, Белгийското посолство в България и в партньорство с Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург и 0511 Designs.

На откриването присъстваха белгийският посланик Н. Пр. Фредерик Мьорис и съпругата му Лиди Мьорис, Малина Едрева, председател е на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община, участници в проекта. Бяха дошли и жители на кооперацията, върху чийто калкан се намира стенописът, Художникът го рисува от 18 юли и в деня на официалното откриване почти беше завършил работата си. Финалните щрихи започна да нанася пред очите на присъстващите.

Хейс Ванхее разказа, че е рисувал графити както в родината си, така и в съседна Нидерландия, Испания и Португалия. Стенописът му на ул. Хан Аспарух 23 е първият у нас. На него са изобразени птици с човешки тела, типични за творчеството на Хейс Ванхее. Това са любимите му герои, които във всяка негова творба са поставени в различни ситуации. В софийския вариант те обитават изоставени автомобили, в които са се нанесли и са ги превърнали в свои жилища. През разположените едно над друго амортизирани превозни средства преминава стъблото на огромен баобаб – символ на всепобеждаващата природа.

Художникът е вложил в творбата си много български детайли. Върху дрехата на един човек-птица има българска шевица (канатица), друг чете буквар, на една простряна фланелка пише „Боян“ – това е името на новородения син на оператора на подемника, който е помагал на Хейс да рисува стинописа.

Хейс Ванхее обясни за „Европа и светът“, че в родния му град Мехелен често спират български ТИРове. Той е виждал наши шофьори да си варят чай и кафе и да си пекат месо на скара. В стенописа на ул. Хан Аспарух 23 Хейс е изрисувал двама нашенци в каросерията на камион, които си варят нещо. Интересното е, че на ТИРа има надпис „Хан Аспарух енд сънс интернешънъл транспорт“. Художникът обясни, че са му разказали за ролята на основателя на първата българска държава, и че повечето българи се считат за негови синове. В стенописа има и други закачки на БГ тема, например, кола с номер СА 2022 ВЕ. Истинска българо-белгийска творба!

Няколко дни по-късно наминахме покрай стенописа и го видяхме в напълно завършен вид. Поставена е и табела със заглавието на творбата „Parked Life“ (Паркиран живот), имената на автора, на фондация Visionary и всички други, подкрепила проекта. Той вече е неразривна част от градския пейзаж и отсега нататък ще радва софиянци..

 

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu