Маестро Мелтун Кадъоглу и неговите „Песни, вдъхновени от земята родна“

Публикувано:
12:05ч / 29.07.2022г
Брой прочитания:
315
Брой коментари:
2

Една от вълнуващите ни срещи от началото на това лято беше с Маестро Мелтун Кадъоглу – музикант, диригент и композитор, роден в Ардино, но от 1989 г. живеещ в Турция – първо в Адана, а после в Бурса. Поводът беше представянето на книгата му „Песни, вдъхновени от земята родна“ в клуб „Журналист“ на СБЖ. Книгата съдържа 34 негови композиции по стихове, някои от които е написал самият той, но има и от други автори, като стихотворението „Блудният делфин“ от Ивайло Диманов. Преводите от български език са на поета Ахмед Атасой.

Темите на песните, както посочва и заглавието, са вдъхновени от родното място на Маестрото – Ардино, от Родопите, от близки на сърцето му хора. Има и песни за Турция, свързани най-вече с образа на видния държавник Мустафа Кемал Ататюрк. Самото издание е много оригинално. Както казва за него авторът, то обединява музика, текст и картини.

Независимо, че е бил принуден да напусне България по време на събитията през 1989 г., Мелтун Кадъоглу завинаги се чувства свързан с нея. Нарича я своя първа Родина, а Турция – втора Родина. Обича еднакво силно и двете. През всички изминали години той постоянно е поддържал творчески контакти с известни български музикални дейци като Минчо Минчев, Емил Табаков, Маестро Георги Димитров, Теодосий Спасов и др., и ги е канил да му гостуват.

Снежана Тодорова, председател на СБЖ, разказа за запознанството си с Маестрото преди 7 години и зародилото оттогава се творческо сътрудничество.

Председателят на читалище „Родопска искра – 1921 г.“ гр. Ардино и общински съветник Юксел Исмаил (на снимката вляво) връчи на Мелтун Кадъоглу плакет и поздравителен адрес по повод неговата 70-годишнина от името на кмета на Община Ардино, инж. Изет Шабан, от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям и от читалището.

На срещата в СБЖ беше дошъл и представителят на посолството на Република Турция в Република България, Мухаммет Мурат Ягъш (на снимката вдясно), който също отправи поздравление към Мелтун Кадъоглу.

За представянето книгата бяха дошли съученици на Маестрото от Музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив. Един от тях, Петър Янков, представител на известна родопска музикантска фамилия, разказа за ученическите им години, когато в техния клас е имало равен брой българчета и турчета и са били изключително задружни. Той отбеляза, че сега, когато Маестро Мелтун Кадъоглу е ръководител на хор „Обич“ в Турция, неговият репертар включва не само турски, а и български песни.

За скъпия гост говориха и и български журналисти, с които е работил. Екатерина Кючукова (на снимката вляво), член на УС на СБЖ и председател на Комисията по комуникации, проекти и програми, се върна към първата им среща през 2015 г., поставила началото не само на съвместни проекти, а и на едно лично семейно приятелство.

Екатерина Павлова (на снимката вдясно), главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“, която още през 2017 г. е писала за Мелтун Кадъоглу, му подари своята книга за един от любимите му български градове – Хасково.

Бяха разменени и други подаръци. Снежана Тодорова, председател на СБЖ, връчи на госта картина с български къщи, напомнящи къщите в Турция.

Маестро Мелтун Кадъоглу пък й подари изображение на ключ „сол“, който, по думите му, отваря всички врати – красив символ за обединяващата роля на музиката в общуването между хора и народи.

Домакинът на събитието в клуб „Журналист“, поетът Ивайло Диманов, отправи музикален поздрав – авторска песен по свое стихотворение за морето.

След официалното представяне на книгата гостите имаха удоволствието да опитат от баклавата, която съпругата на Маестрото беше приготвила специлно за срещата в София.

Гергина и Владимир Дворецки

Още за събитието може да прочетете на сайта на СБЖ и в „Дипломатически спектър“.

Източник: www.evropaworld.eu