Бежанската криза – гласове от Балканите

Публикувано:
08:36ч / 01.03.2016г
Брой прочитания:
153
Брой коментари:
0
Илияна Йотова
Илияна Йотова

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент  организира конференцията „Бежанската криза – гласове от Балканите“, която ще се състои на 1 март в Брюксел, по инициатива на Илияна Йотова, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП.

Бежанската криза се развива от няколко години, но през последните месеци прие заплашителни размери и засегна особено силно Балканския полуостров. Европейските институции приеха редица общоевропейски мерки, които или не се прилагат от държавите членки, или не водят до очакваното решение на проблемите. Особена тревога за всички държави на Балканите буди възможността регионът да се превърне в буферна зона между конфликтните зони в Близкия Изток и останалата част от Европейския съюз.  Т.нар. Дъблински регламент доказа, че не работи и Европейската комисия обяви, че ще го преразгледа още през март т.г. Обезпокоителни са посланията на някои политици, според които трябва да се пристъпи към тристепенен подход, в който първата зона на третиране на бежанците ще бъдат транзитните държави извън ЕС, втората – страните по външната граница на Съюза и третата – т.нар. Шенгенска Европа. Безпрецедентният натиск по Балканския маршрут на миграцията накара председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да свика извънредна среща на балканските лидери на 25 октомври 2015 г., която обаче повдигна повече въпроси, отколкото даде отговори.

В конференцията участие ще вземат редица посланици и изтъкнати университетски преподаватели от България, Хърватия, Сърбия и Македония.

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова