Чуждестранни евродепутати получиха български мартенички

Публикувано:
11:34ч / 01.03.2016г
Брой прочитания:
357
Брой коментари:
0
Мария Габриел
Мария Габриел

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира работилници на Баба Марта в градовете, в които има информационни центрове, за да пренесе духа на българската традиция в Европейския парламент. В инициативата за изработване на мартенички и картички за евродепутатите се включиха ученици, възрастни хора, сдружения на хора в неравностойно положение от градовете София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен.

Оплетени с наричане за здраве и късмет мартенички и пъстри пролетни картички изработиха деца от Дневния център за деца с онкохематологични заболявания в София, възпитаници на творческите школи към Центъра по изкуствата и  Младежкия дом в Благоевград, ученици от Професионалната гимназия по облекло в Русе и възрастни хора от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в русенското село Щръклево, хора в неравностойно положение от сдружение „Социален център Бургас” и четвъртокласници от СОУ „Йордан Йовков” в Сливен.

„Мартениците за нас, българите, са изключителен символ на здраве и щастие, на мир и любов. С инициативата искаме да пренесем тази наша символика и в Европейския парламент. Да дарим евродепутатите от другите европейски страни с белия цвят, в който втъкаваме чистотата и искреността на отношенията, и с червения, в който са топлотата на приятелството и взаимната обич.“, коментира Мария Габриел. Тя изпрати на своите чуждестранни колеги  в Европарламента българските послания, разказващи за символиката на носенето на мартеници като български народен обичай.

 

Източник: Информационен офис на евродепутат Мария Габриел