Бежанската криза: Каква да бъде европейската външна политика?

Публикувано:
14:14ч / 14.10.2015г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0

Европейският съюз се нуждае от по-силна и единна обща външна политика и политика за сигурност, за да се справи с настоящата бежанска вълна. Около тази теза се обединиха участниците в първата част на дискусията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“ – „Каква да бъде европейската външна политика?“. В събитието, организирано от Информационното бюро на ЕП, взеха участие евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП) и Ангел Джамбазки (ЕКР), както и експерти и журналисти.

IMG_0195Според Андрей Ковачев, член на Комисията по външни работи, е нужна обща външна политика и политика за сигурност, обща армия и по-силно заявяване на позициите на ЕС във външен план, защото в момента „Европа е политическо джудже“ в това отношение.

„САЩ и Русия трябва да търсят общо решение в Съвета за сигурност на ООН“, посочи Ковачев, като допълни, че ЕС трябва да намери основа за силно сътрудничество с Турция за Сирия, за да може да се реши бежанската криза. „Има нужда от държавност в Сирия. Не можем да смятаме, че ако сме на страната на Башар ал Асад, ще омиротворим Сирия“, каза още той.

IMG_0197Разпадът на редица държави около ЕС и сблъсъкът на геополитически фактори е основна причина за бежанската криза, заяви и Ангел Джамбазки, който е заместник-член на Комисията по външни работи. „Борбата за полезни изкопаеми превърна „арабските пролети“ в „ислямистски зими“, коментира той.

„Не сме изправени пред хуманитарен въпрос, който ще се реши с пари за бежанските лагери. Бежанската криза ще се реши само с премахването на причините и решаване на бъдещето на Сирия, Ирак, Либия“, подчерта още Джамбазки. По думите му трябва да има военна намеса в Сирия, като според него в крайна сметка държавата ще бъде разделена на зони на влияние.

IMG_0200Доц. д-р Симеон Евстатиев, доцент по история на арабския свят и ислям в СУ „Св. Климент Охридски“, също сподели виждането, че ЕС, въпреки своята икономическа мощ, не успява да се справи с външните фактори, предизвикали бежанската криза. Той припомни, че проблемът засяга пряко ЕС и България като негов член. Според него Европа има две опции – пасивна и активна. Досега Съюзът е пасивна страна, която няма обща външна политика, а отделните страни се намесват, само когато преценят, че имат собствени интереси.

Доц. Евстатиев изброи три посоки на действие пред Европа. Първо, за да се реши проблемът в Близкия Изток, трябва да има временна международна коалиция, включваща Европа, САЩ и Русия. Второ, ЕС трябва, освен да развива икономиката си, да развива и обща отбрана. Трето, трябва да има адекватно подпомагане на политическия процес в Близкия Изток.IMG_0205

Георги Милков, специален кореспондент на в. „24 часа“, добави нова причина към вече изброените за бежанската вълна, заляла ЕС. Според него ключова роля играе интернет. Той помага на мигрантите да се организират групово и да пътуват заедно към Европа. Той подчерта също така, че Турция е основната сила, която контролира трафиците на бежанци и затова Европа трябва да работи именно с нея. Като препоръки за външната политика на ЕС, Георги Милков очерта, че е по-важно да се работи с Турция, отколкото с Русия и че трябва да бъдат подпомогнати усилията на Ливан, Йордания и Турция, за да могат да поемат по-голямата част от бежанците.

Втората дискусия от серията ще е на тема „Каква да бъде европейската вътрешна политика?“. Събитието е на 16 октомври от 10.30 ч. в Дома на Европа. РЕГИСТРАЦИЯТА наhttp://www.europarl.bg/ е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Ще може да гледате и онлайн на нашия сайт. Участие в дискусията ще вземат:

– Илияна Йотова, евродепутат (С&Д), заместник-председател Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи;
– Светослав Малинов, евродепутат (ЕНП), член на Комисия по петициите
– Силвена Песта, мениджър политики и програми в Генерална дирекция Миграция и вътрешни работи (HOME) на Европейската комисия;
– Роланд-Франсоа Вейл, представител на ВКБООН в България;
– Н. Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария;

Модератор: Кирил Вълчев, Дарик радио. Медиен партньор на събитието е Българска Национална Телевизия.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент за България