Скулптурите на Михаела в софийското метро – „Кубове“

Публикувано:
12:48ч / 13.10.2015г
Брой прочитания:
431
Брой коментари:
0

IMG_9845IMG_9839Стигнахме до последната станция в софийското метро, където има експонати от изложбата „Под земята“ на младата талантлива керамичка Михаела Кръстева-Сакаян – „Стадион „Васил Левски““. От двете страни на изхода от станцията са (по-скоро „бяха“) разположени скулптурите „Кубове“. Защо добавих „бяха“? Защото преди няколко дни едната от тези творби-близнаци беше счупена. Така от известно време другият „Куб“ е самотен. Можете обаче да разгледате снимките, които направих, когато заедно с авторката обходихме преди няколко дни всичките 6 станции на метрото, където все още е разположена необичайната изложба.

Към заглавието на „Кубове“ Михаела е написала:

“Докато работя, го правя инстинктивно и глината ми се подчинява. Когато обемът придобие форма, аз започвам да му се подчинявам, защото всяка работа е готова, преди да си стигнал до средата, и отнема време да разбереш това. Нямаш право на претенция да я променяш.”

Но да се насладим на тайнството, вложено в творбата „Кубове“! Както винаги, заглавието в произведенията на Михаела разкрива само част от истината. В случая кубове действително има, но не те се набиват в очи, а странните летящи същества върху тях. На мен първо ми заприличаха на големи пчели, после на пеперуди, а накрая забелязах, че имат скафандри. Фигурките са няколко на брой, но прототипът им е един и същ: някакво извънземно същество, което е посетило Михаела насън. Скулпторката не споделя в подробности какво й е разказало съществото от друг свят, само споменава, че е бил разговор за живота и за разни вселенски неща, затова пък се е постарала да повтори в скулптурите си до най-малкия детайл външния вид на сънуваното същество. Описа ми го накратко и с думи: било мъничко, дебеличко… Първо го направила като триизмерна фигурка и участвала с нея в студентска изложба. Една посетителка толкова много го харесала дебеличкото мъниче в скафандър и с крилца, че накрая преподавателката на Михаела й го подарила и жената била щастлива, защото си правела колекция от изображения на ангели, а за нея това било ангел!

IMG_9846По-късно скулпторката възпроизвела същия образ и върху кубовете, които беше разположила на изхода на метростанция „Стадион „Васил Левски““. Който ги е видял, сигурно им се е зарадвал, защото с разчупените си форми и със забавните летящи същества по тях създават настроение.

Сигурно затова Михаела реши „Кубове“ да бъде голямата награда в нашия конкурс „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“

Напомняме и условията на конкурса:

Желаещите да участват в него могат да потърсят и заснемат (може и като селфи!) 16-те керамични творби от изложбата „Под земята“, които са разпръснати на 6 метростанции. Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела. Към снимките може да опишете накратко и впечатленията си от скулптурите. Получихме и предложение хората, живеещи извън София, също да подкрепят авторката чрез харесвания във Фейсбук. Така зрителите ще определят и своя фаворит сред експонатите на изложбата. Който обаче иска да участва в конкурса за награда, би могъл да напише в кратък коментар с какво го е впечатлила харесаната от него творба на Михаела.
Срокът е до закриването на изложбата на 18 октомври.

Припомняме ви метростанциите, на които може да видите изложбата „Под земята“:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ „Св. Климент Охридски“
6. Стадион „Васил Левски“

Още по темата в сайта ни:

Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро! 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – творбата „Баба“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – „Глаголица“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Джеймс Баучер“ – „Котки“ и „Ние“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Европейски съюз“ – триптихът „Пилета“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Лъвов мост“ – „Глави“ 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Софийски университет“ – „Плувецът“ и „Сестрите“

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Автор: Гергина Дворецка

 

 

Източник: www.evropaworld.eu