Богата трапеза в Берлин срещу разхищението на храна

Публикувано:
05:25ч / 10.07.2015г
Брой прочитания:
216
Брой коментари:
0

Хлебчетата и сладкишите са от вчера. На чая и кафето скоро им изтича срокът на годност – или пък вече е изтекъл. Мармаладът е сварен от череши, които за малко изобщо да не бъдат обрани. С всичко това тази събота се организира „Брънч на спасителите на храната“ на Централната гара (Нauptbahnhof) в Берлин. Екологичната организация WWF и германската организация за борба с глада Welthungerhilfe в рамките на инициативата „наслади ни се“ сервират на трапезата безплатни хранителни продукти за около 5000 човека, които иначе биха отишли в кофите за боклук. Целта: Да се обърне внимание на разхищението на храна.

„Всяка година в Германия 18 милиона тона храна отива на боклука», казва говорителят на WWF-Роланд Грамлинг. А по света годишно били 1,3 милиарда тона, допълва Симоне Пот от германската организация Welthungerhilfe. «Същевременно 800 милиона човека гладуват. Скандално е“, казва говорителката.

Разхитените планини от хранителни остатъци влияели на промяната на климата, смятат от WWF. Защото емисиите от парниковите газове вследствие на наторяването, транспорта и охлаждането на изхвърлените хранителни продукти са били напразни. WWF настоява за национална стратегия и план за действие, които трябва да намалят разхищението на половина.

С поглед към около 1,5 тона хранителни продукти, които в съботните предиобедни часове ще бъдат обработени и от 11.30 часа поднесени, за да бъдат изядени, Грамлинг казва: „Смятаме, че никой няма да си тръгне гладен от тук“. Има – както е обичайно при един брънч – и топла храна. Един от тези, които са пред печката, е холандският готвач и полтически активист Вам Кат. От години той се ангажира срещу разхищението на храна. Черешите за мармалада са от един фермер в Бавария, набрани от берлински ученици. Самият феремер не обира своите 800 черешови дървета, казва Грамлинг. Причината е, че са стар сорт и плодовете са доста дребни. Фермерът ще може да ги продаде на крайно ниска цена. „Като цяло той би бил на загуба от това“, казва говорителят на WWF. Ето защо той се концентрира върху своите млеконадойни животни.

Актьорът Андреас Хопе (в популярния в Германия телевизионен сериал «Tatort» (Местопрестъплението) той играе комисар Копер) ще открие официално трапезата. „Считам за абсурдно, че една крива краставица или морков с израстъци при определени обстоятелства просто ще бъдат изхвърлени, защото не отговарят на нашите оптични очаквания“, каза Хопе, който от доста време се застъпва за това, хората да купуват регионални хранителни продукти.

С приготвените ястия с кускус и ориз пък организаторите искат да обърнат внимание на още една тема: „Хранителни продукти като тези, но също и захар, сол и вода нямат нужда от минимален срок за годност“, казва Грамлинг. Ако са складирани и съхранявани правилно, те не биха се развалили. Сега политиците също се раздвижват в тази посока. Федералната председателка на ХДС Юлия Кльокнер настоя преди няколко дни, да се премахне минималният срок на годност при трайни хранителни продукти, защото сегашното обстоятелство стимулирало разхищението.

„Вести от Германия“ Nr. 43 / 09.07.2015

www.sofia.diplo.de

Източник: Бюлетин на посолството на Германия в София