Боровец става столица на джаза от 5 август!

Публикувано:
18:09ч / 04.08.2022г
Брой прочитания:
357
Брой коментари:
0
д-р Татяна Илиева

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще бъде открит на 5 август в Боровец!  На сайта ни вече публикувахме информация за тазгодишното му издание. Двигател при поддържането на традициите, създадени от този фестивал е неговият директор, д-р Татяна Илиева.

Припомняме обръщението й към всички, съпричастни към идеите, заложени от създателя на фестивала:

„На 8-ми август 1998 г. моят съпруг д-р Емил Илиев създаде най-големия джаз форум в България – Международния джаз фестивал в Банско. През годините това музикално събитие доби огромна популярност, разпространи се и получи признание по целия свят.

Днес фестивалът е емблема на джаз музиката в България и предпочитано място за изява на много български и чуждестранни звезди. Неочакваната кончина на д-р Емил Илиев през ноември 2020 година ни изправи пред огромно предизвикателство, засягащо съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници и екип на Доктора беше еднозначно. Фестивалът трябва да продължи своето съществуване, но названието му да бъде изпълнено с ново съдържание. Ето защо, напълно заслужено и морално оправдано, той вече ще носи името на своя създател – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“.

Д-р Илиев създаде този фестивал от меценатски подбуди с единствената цел: популяризиране на планинския град не само като зимен, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство. Като наследници на д-р Емил Илиев, ние с гордост можем да кажем, че неговата мисия в Банско е изпълнена. Ето защо приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – курортният комплекс Боровец. И ето днес, 25 години по-късно, Международният джаз фестивал      „Д-р Емил Илиев“ се радва на любезното домакинство на Община Самоков и на курортния комплекс Боровец.

За всички приятели на музиката и почитатели на джазовото изкуство сме подготвили богата програма с участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, рагтайм, блус изпълнители от България и чужбина, на чиито прекрасни изпълнения ще се насладите в  прохладните августовски вечери в полите на Рила, сред вековните борови гори и ромоленето на кристалните поточета. А наша основна цел, като наследници на д-р Емил Илиев и организатори, е да продължим изпълнението на основното верую на Доктора – да направим Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ по-известен от джаз фестивала в швейцарското градче Монтрьо.

С уважение –

д-р Татяна Илиева,

директор на Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Д-р Татяна Илиева е родена в София. Завършва Медицинския университет-София със специалности Вътрешни болести и Кардиология, през 1998 г. 2019 г. защитава дисертационен труд на тема „Приложение на белодробния ултразвук в диагностиката на кардиогенна диспнея“. От 2016 г. асистент в Клиниката по кардиология на ВМА, след конкурс. След конкурс през 2020 г. е избрана за главен асистент в катедра Кардиология, Интензивна терапия и Вътрешни болести на ВМА-София. Има над 60 научни публикации в авторитетни български и международни научни издания. Като съпруга на д-р Емил Илиев, повече от 23 години активно е включена в реализиране на идеята му Банско да стане център на джаза, в осъществяването на контактите с нашите и международни изпълнители, в цялостната подготовка на Джаз фестивала.  

Още по темата на сайта ти:

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Източник: Пресцентър на фестивала