Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Публикувано:
14:18ч / 25.07.2022г
Брой прочитания:
326
Брой коментари:
0

Мечтата на д-р Емил Илиев в България да има международен джаз фестивал по-известен от Монтрьо намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс Боровец.

След внезапната кончина на д-р Емил Илиев-Доктора през 2020 г. фестивалът в своето 25-то издание официално ще носи името на основателя си – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ и от 5 до 9 август ще огласява курортния комплекс Боровец.  

На пресконференция в БТА официално бе подписан договор за партньорство между кмета на община Самоков Владимир Георгиев – наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – и Българска телеграфна агенция, представена от зам.-генералния директор Евгения Друмева.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Медийни партньори, освен БТА, са БНТ, БНР и редица национални медии.

Забележителното събитие, чиято история започва през 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и ще се срещне със своята публика на датите, определени в диапазона от Доктора – 5-9 август. Сред участниците в програмата са: реге звездата Джулиан Марли с групата си (определението за него е: „Кралят Боб Марли, продължава да живее чрез децата си“, и… следват суперлативите), който за втори път идва в България, отпреди 17 години – тогава побърка феновете на регето в НДК. А за първо гостуване пристига експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), като своя дебютен албум Юнгсу Чой издава през 2011 г. в Лондон с първия си собствен бигбенд Jungsu Choi New Jazz Orchestra,. Ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски с триото му, Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува на нашия „Д-р Емил Илиев“ с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание на Джаз фестивала тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джаза в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D – формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета.

В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

По повод предстоящото събитие д-р Татяна Илиева припомни: „Преди малко повече от година и половина, в същата зала се проведе пресконференция на тема: Съдбата на Международния джаз фестивал Банско след кончината на неговия създател и организатор в продължение на 23 години д-р Емил Илиев. Изложеното от мене беше мрачно, навяващо тъжни размисли, изказванията на присъстващите бяха предимно критични, а въпросите на журналистите – провокативни“.

И зарадва присъстващите: „Днес обаче сме много щастливи да анонсираме съвсем различна по заряд новина.

Както знаете, на 8 август 1998 г. моят съпруг д-р Емил Илиев създаде най-големия джаз форум в България – Международния джаз фестивал в Банско. През годините това събитие доби популярност, разпространи се и получи международно признание. Превърна се в емблема на джаз музиката и предпочитано място за изява на много български и чуждестранни звезди. Неочакваната кончина на д-р Емил Илиев през ноември 2020 година ни изправи пред огромно предизвикателство, засягащо съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници и екип на Доктора беше еднозначно: Фестивалът трябва да продължи своето съществуване, но названието му да бъде изпълнено с ново съдържание. Ето защо, напълно заслужено и морално оправдано, вече ще носи името на своя създател и ще се казва – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“.

И допълни още: „Д-р Илиев създаде този форум по меценатски подбуди с единствена цел – популяризиране на планинския град не само като зимна дестинация, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство. Като негови наследници, с гордост можем да кажем, че мисията му в Банско е изпълнена. Ето защо, приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – Боровец. Първият планински курорт в България и на Балканите, известен като Чамкория, чиято история започва още през 1896 г.

И ето днес, 25 години по-късно, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се радва на любезното домакинство на община Самоков и на курортния комплекс Боровец.

За всички приятели на музиката и почитатели на джазовото изкуство сме подготвили богата програма с участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, самба, рагтайм, блус изпълнители от България и чужбина“.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев сподели: „Сърдечно благодаря на БТА за любезното партньорство и домакинство, на всички, които решиха да ни бъдат партньори във Фестивала – БНТ и БНР, на семейството и на екипа на д-р Илиева, че ще се продължи една традиция. Моите впечатления от житейския ми опит са – в България много успешни фестивали, продукти и проекти с лека ръка се прекъсват и нямат никакво продължение с течение на годините. Затова се радвам, че фестивалът, чийто основател е  доктор Емил Илиев, ще продължи и ще има своето развитие в България, в курортния комплекс Боровец, община Самоков. Рила планина е енергийно и известно лечебно място. Освен това, община Самоков винаги е била с отношение към културата, не само от местно, но и от национално значение. Няма да открия нещо ново, ако кажа, че и на нас като местна общност, на работещите тук и гостите на Боровец, винаги е липсвал такъв фестивал. Затова с голямо желание и подкрепа, не само от името на ръководството на Общината, а и на целия Общински съвет и цялата общественост, приемаме това домакинство, като искрено се надяваме курортният комплекс Боровец, Община Самоков, да бъдат добър дом, добро място и оттук нататък все по-добри да са изданията на Фестивала. Благодаря, че се срещнахме, че ще работим в общ проект. Като Община и местна общност сме задължени и към Румен Тосков-Рупето – в негово име, в негова чест, е крайно време на територията на общината да звучи тази музика.

Директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА Георги Лозанов информира: БТА има нова информационна политика, която дава важно място на културата в информационния поток. Досега сме свикнали, по-скоро сме се примирили, че културата е периферна медийна тема. В последно време се опитваме да създадем друга организация на приоритетите и културата да стане относително равнопоставена част в информационния поток. Да излезе извън тази маргинална сфера. Това е дългосрочна задача, защото културата може да свърши много работа там, където политиците не успяват… Например нашата културна идентичност, която често пъти, заради политически сблъсъци и борби за власт, е пренебрегвана. Когато става въпрос за евроатлантическата ни ориентация, си представям, че джазът е много добър посредник от гледната точка на тези междукултурни връзки. Културата съвсем не е украшение, брошка на социалните процеси, а има много ключова роля. Съвсем естествено е този фестивал, който има своите традиции и нова перспектива, да стане обект на внимание и отразяване от страна на БТА. Няма съмнение, че джаз фестивалът на името на д-р Илиев, който преди беше душата на фестивала, а сега му е дал името си, е важно събитие”.

Евгения Друмева, заместник-генерален директор на БТА, добави: „Радвам се че ставаме партньори и е много хубаво събитие обогатяването на картата на България с още един фестивал. Самата дума фестивал означава събиране на хора с общи интереси, създаване на приятелства – т.е., много хубава етимология. Макар и неизяснена, етимологията на думата джаз означава енергия“.

В съпътстващата програма на Фестивала официално ще бъде представена биографичната книга „Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика“ от нейния редактор – Виолета Цветкова.

Сцената на Джаз феста ще бъде разположена пред хотел „Рила“ в Боровец.

Водещи ще са двама от приятелите на Доктора, които той ценеше заради познанията и изключителната им нестандартност – Николай Захариев – емблемата на няколко авторски джаз предавания по БНР „Хоризонт“ и музикален редактор, и режисьорът Борис Панкин.

НОВИНИ

  • От предстоящото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се учредява награда на името на д-р Емил Илиев – в три категории. Идеята е, наградата да придобие и международен статут.
  • И още: С решение № 470 на Столичния общински съвет от 23.06.2022 година се именува безименна улица в Софийска община – Район „Витоша” с името „Д-р Емил Илиев“
  • Предстои да се обяви дарителска сметка за финансово подпомагане на фестивала, като община Самоков също ще подкрепи събитието.

 

Източник: Пресцентър на фестивала