БТПП отличи най-активните служби по търговско-икономически въпроси за 2017 година

Публикувано:
14:09ч / 26.07.2018г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

На тържествена церемония в сградата на Българската търговско-промишлена палата бяха връчени годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). Събитието бе организирано съвместно с Министерството на икономиката на Република България и на церемонията присъстваха Любомир Ганчев – съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на дирекция „Външноикономически отношения“ Маргарита Ганева, директорът на дирекция Интернационализация на МСП на ИАНМСП Борислав Димитрачков, както и представители на браншови организации и фирми.

По време на официалното откриване на церемонията председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази благодарност за доброто сътрудничество на Министерството на икономиката, Българска агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, които като партньори имат принос при излъчването на най-достойните в тази престижна класация. „Класацията няма окончателен характер, а е резултат от общите усилия от 2011 г. насам“, поясни Симеонов. Той допълни още, че в проучването сред бизнеса, все повече намаляват негативните мнения за търговските представителства. Същевременно нараства броят на обслужените фирми“.

Благодарност за усилията на организаторите изрази и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев. Той допълни, че „СТИВ е сериозен инструмент на Министерството на икономиката за развитието на българската икономика и отстоява каузата за това България да бъде по-добро място за работа и инвестиции“.

Задоволство от постигнатите резултати на СТИВ изказа и Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката, като поясни, че общите усилия на БТПП и Министерството на икономиката са насочени към подобряване на позициите на българския бизнес извън страната и представянето на България като атрактивна за правенето на бизнес и инвестиции“.

Насърчителни дипломи получиха 3 служби, номинирани в класацията: Служба по търговско-икономически въпроси в Гърция,  Служба по търговско-икономически въпроси в Румъния и Служба по търговско-икономически въпроси в Русия. Почетните дипломи на номинираните бяха връчени от Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, Борислав Димитрачков, директор на дирекция Интернационализация на МСП на ИАНСМП и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

На трето място в класацията с почетен диплом, връчен от Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката,  бе наградена службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Израел.

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, връчи наградата за второ място в класацията – почетен диплом, на службата по търговско-икономически въпроси в Полша.

Голямата награда – бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота, получи българската служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Индия. СТИВ Индия зае първо място в класацията за безспорни резултати за 2017г. за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Индия, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в Република България, както и за постигане целите и задачите на БТПП. Наградата връчи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Редица други служби бяха споменати за активната си дейност, в полза на бизнеса, сред които СТИВ в Германия, Швеция, Молдова, Франция, Великобритания, Египет, САЩ, Канада, Япония, Иран, Украйна.

За пръв път наградата се присъжда през 2011г. по критерии, разработени съвместно с Министерството на икономиката. С всяка следваща година критериите се усъвършенстват, като имат за цел да насърчат и да насочват към най-важните задължения и основни задачи, които трябва да изпълняват търговските представители зад граница – да съдействат на българския бизнес.

В метода за оценка са включени две групи показатели: статистически данни и оказано съдействие на бизнеса. Първата група критерии включва: увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България и чуждестранни туристи от съответната страна. Втората група обхваща активната работа на СТИВ с представителите на българския бизнес (предоставянето и разпространяването на полезна за българския бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна и организирането на бизнес форуми и срещи), както и оценка на Министерството на икономиката.

БТПП поддържа постоянен контакт със служителите в СТИВ в чужбина, с цел осигуряване на адекватна икономическа информация и съдействие, които са полезни за интернационализацията на българския бизнес. Контактът с търговско-икономическите съветници започва още по време на подготовката за тяхното заминаване. Бизнесът разчита на СТИВ за икономическа информация, полезни контакти, външно-търговска информация, потенциални фирми-партньори, съдействие при посещения в съответната страна, участие в панаири и изложения и др. Годишните награди на търговско-икономическите съветници са израз на благодарност и оценка за постигнатото от тях.

Източник: БТПП