БТПП подписа Споразумение за сътрудничество с Малтийската търговска палата

Публикувано:
23:07ч / 06.02.2018г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

По време на състоялия се Българо-малтийски бизнес форум, Българската търговско-промишлена палата подписа Споразумение за сътрудничество с Малтийската търговска палата. Документът бе подписан от председателите на двете палати – Цветан Симеонов и Франк Фаруджия, в присъствието на президентите на двете страни Румен Радев и Мари-Луиз Колейро Прека.  Споразумението  предвижда съвместни действия в полза на бизнеса, насърчаване на търговско-икономическото взаимодействие и инвестициите.

Меморандум за сътрудничество бе подписан и между Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо /Малта/. Сътрудничество в областите туризъм, инвестиции, търговия са залегнали в документа.

Над 40 малтийски и 150 български бизнесмени участваха във форума, осъществен по повод официалното посещение на президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека в нашата страна.

Форумът бе открит от Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, а представители на работодателските организации представиха бизнес средата в България. Г-н Симеонов сподели, че се надява събитието да даде нов тласък в двустранните отношения между България и Малта. Той акцентира, че българската икономика заема водещо място сред икономиките на ЕС, както и върху предимствата на българската данъчна система. Председателят на Палатата изрази готовността на БТПП за съдействие на бизнеса от България и Малта.

Президентите на двете страни – Румен Радев и Мари-Луиз Колейро Прека,  закриха форума като призоваха за общи действия за постигането на икономическа и социална конвергенция в Европа. “Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо ниво, това дава импулс за ефективно сътрудничество и във всички останали направления. Контактите между бизнеса в България и Малта ще позволят да се реализира огромният неизползван потенциал за задълбочаване на връзките в икономиката, туризма и науката между двете страни”. Това заяви държавният глава Румен Радев.

В рамките на малтийското посещение, председателят на Палатата Цветан Симеонов проведе среща с ръководителя на бизнес делегацията – председателят на Малтийската търговско-промишлена палата – Франк Фаруджия. По време на разговорите бяха обсъдени актуалната икономическа ситуация в България и Малта, палатската система, членството на двете организации в Асоциацията на Европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ) и предстоящи съвместни инициативи.

Източник: БТПП