БТПП участва във Виенски икономически форум в НДК

Публикувано:
15:25ч / 18.05.2018г
Брой прочитания:
195
Брой коментари:
0

БТПП подкрепи Виенския икономически форум – Софийски разговори 2018, който се проведе в София на 18 май. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров взе участие в него. Събитието под мотото „Политиката среща икономиката“ си постави за цел да улесни контакта между лидерите на държавите от Западните Балкани и ръководни представители на регионалната и международната икономика за по-интензивно сътрудничество в различни сектори на регионалната икономика. Във форума участваха премиерите на България, Албания, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Според думите на министъра по българското председателство Лиляна Павлова, събитието е един успешен завършек на провеждащите се тази седмица в българската столица събития за Западните Балкани, среща на върха, форуми и дискусии. Основните теми, които засегнаха държавните ръководители на страните от региона бяха: свързаност (транспортна, енергийна, дигитална, информационна), стабилност, сигурност и развитие.

Премиерът Борисов отбеляза, че постигнатите успехи от срещите от предишните дни са нещо, което не се е случвало от 15 години насам, а именно, че ЕС е успял отново да обърне поглед към Западните Балкани и че тяхното присъединяване не е под въпрос, а е въпрос на време.

Изказвания в рамките на форума направиха Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество, Екатерина Захариева, зам.министър-председател и министър на външните работи, Гюнтер Рабенщайнер, президент на Виенски икономически форум и Елена Кирчева ген. секретар на организацията. Проведе се активна дискусия с представителите на  политическите и бизнес среди от региона – над 150 участници.

БТПП партнира с Виенския икономически форум от 6 години, като е домакинствала Софийската среща на Виенските икономически разговори през април 2012 г.

Източник: БТПП