Будапеща и София във фотодиалог

Публикувано:
16:28ч / 23.10.2022г
Брой прочитания:
234
Брой коментари:
0

По традиция преди националните празници на Унгария ставаме свидетели на интересни художествени прояви, организираи от Институт Лист – Унгарския културен институт.

На 17 октомври т.г. в софийската градина „Кристал” беше открита фотоизложбата „Хората на Будапеща и София” на Кристиян Бодиш, създател на Budapest Images и Вихрен Георгиев, създател на People of Sofia. Събитието е не само в навечерието на националния празник на Унгария 23 октомври, а е посветено и на Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври, който е обявен за такъв с решение на Народното събрание на 15 септември 2016 г. Повече за това може да прочетете в публикацията на сайта ни 19 октомври – Ден на българо-унгарското приятелство.

Изложбата „Хората на Будапеща и София” откриха Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“, Столична Община, и Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Разположени една срещу друга по протежение на цяла алея в градина „Кристал“ фотографиите на двамата автори наистина като че ли водят диалог. Репликират се, поняога зазвучават в унисон. Всеки от тях си има свой почерк, но общото помежду им е, че умеят да се вглеждат в детайлите на всеидневния живот, да откриват необичаен ъгъл към обикновени на пръв поглед гледки, да улавят моментни състояния. Много точно те самите са изразили творческите си стремежи във фотографията в посланията, които зрителите могат да прочетат на паното със заглавието на изложбата – на снимките ввляво и вдясно.

В самата сграда на института на ул. „Аксаков“ 16 пък са представени фотографии на Кристиян Бодиш от улиците на Будапеща. Някои от тях може да видите тук.

Повече информация ще намерите в сайта на Институт Лист – Унгарския културен институт.

Изложбата ще продължи до 30 октомври 2022. 

Повече снимки от фотоизложбата „Хората на Будапеща и София” може да видите тук,

Източник: Институт Лист и evropaworld.eu