Будистко изкуство от Хималаите в „Квадрат 500“

Публикувано:
18:48ч / 12.06.2017г
Брой прочитания:
348
Брой коментари:
0

В галерия „Квадрат 500“ беше открита изложба на будистко изкуство от Хималаите с творби от Националната галерия, Историческия музей – Димитровград и от колекциите на Николай Генов, д-р Людмил Веселинов, както и на кураторката на изложбата д-р Людмила Класанова, уредник в Национална галерия. Творбите включват пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия, будистки икони, наричани на тибетски тханки – това са изображения върху плат, както и маски, музикални инструменти. Представят се и фотографии на Теодор Малчиев, заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал.

Изложбата беше открита от зам.-директорката на Националната художествена галерия, Яра Бубнова. Кураторката д-р Людмила Класанова, която е голям познавач на тибетската култура, обясни, че представените предмети са силно въздействащи, защото са заредени с енергията на състраданието и любовта, характерни за тибетците. Неслучайно, когато говорят за мислите си, те посочват към гърдите, там, където е сърцето.

Будисткото изкуство на Хималаите е характерно с религиозните си теми. На откриването на изложбата присъстваше будисткият монах Кенпо Рамеш Неги, който от години посещава България и изнася лекции за будизма в Казанлък. Кенпо Рамеш изпълни молитви на езиците пали, санкрит и тибетски. Изложбата продължава 3 месеца, до 15 септември 2017 г. В следваща публикация ще ви разкажем повече за някои от най-интересните експонати.

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.