Бяха открити паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

Публикувано:
10:23ч / 27.11.2019г
Брой прочитания:
791
Брой коментари:
0

В деня, когато Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза своя патронен празник, във фоайето на Центъра за източни езици и култури към университета беше открита паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов (1956-2018). Така още с влизането в сградата всеки ще бъде символично посрещан от този, благодарение на когото беше създаден Центърът.

Вземайки повод от празника на Св. Климент Охридски, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, прочете откъс от неговото похвално слово за свети Кирил Философ, пояснявайки, че при цялата относителност на подобни съпоставки, за нея това слово се съотнася към делото на проф. Федотов, когото нашата академичната общност с любов наричаше просто Саша. Проф. Данова цитира и историческо свиделество за Св. Александър Невски, представящо го като светла личност, каквато беше и човекът, носещ неговото име.

Приветствени думи към присъстващите произнесе и ректорът на Софийския университет, проф. Анастас Герджиков. Той изтъкна приноса на проф. Фетодов за международните контакти на Университета и припомни колко любознателен човек беше той, с по детски отворени очи за всичко ново – такъв е бил и при последното им съвместно служебно пътуване в чужбина.

Съпругата на проф. Федотов, Снежана Тодорова, председател на СБЖ, развълнувано благодари на многото гости, уважили събитието – сред тях освен приятели, колеги и студенти на Саша, бяха и посланици на страните, чиито култури той приживе се стараеше да направи по-близки на българите.

В продължение на 20 години професор Федотов е директор на Центъра.Той е първият български изследовател и преводач на стара и средновековна корейска литература. Негова заслуга е основаването на катедра „Кореистика“ в Софийския университет и специалностите „Африканистика“ и „Кореистика“. Всички, които го познаваха, го помнят като изключителен ерудит, задълбочен изследовател, посветил живота си на изучаването на езиците и културите на страните от Изтока.

19aНа паметната му плоча в Центъра за източни езици и култури е изписана една фраза на проф. Федотов, с която ще бъде запомнен: „На сърцето ми е цяла Азия“. Истината обаче е, че целият свят му беше на сърце и той докрай се стремеше да го опознае.

Бюстът на професора е дело на младия скулптор Момчил Мирчев, който е уловил нещо същностно от личността му – ведрото му младежко излъчване, което се запазваше през годините.

Има идея след време в Центъра за източни езици и култури да бъде създаден кът с книгите на проф. Федотов. Може би той ще бъде в библиотеката, която му е служила за кабинет – с типичната си всеотдайност и скромност Саша е отстъпил помещението, което му се полага като директор, за да бъде направена там аудитория.

Атмосферата на тържеството в памет на проф. Александър Федотов беше едновременно тъжна – заради ранната му кончина, но и възвисяваща духа, защото създаденото от него придължава да живее.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu