Грузия поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Публикувано:
11:13ч / 27.11.2019г
Брой прочитания:
492
Брой коментари:
0

На 27 ноември 2019 г. Грузия поема щафетата от Франция като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа през следващите шест месеца. Това ще стане в Страсбург, където се намира седалището на тази европейска организация, отбелязваща през настоящата година 70-годишнината от създаването си.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели де Мончалин ще направи равносметка на френското председателство и ще предаде председателството на Дейвид Залкалиани, министър на външните работи на Грузия, който ще очертае приоритетите на грузинското председателство.

Gruzia-CoEОсновните от тях са:

  • Човешки права и опазване на околната среда
  • Гражданско участие във вземането на решения
  • Правосъдие в защита на децата
  • Укрепване на демокрацията чрез образованието, културата и привличането на младите

Както винаги, когато дадена страна поеме това предсезателство, знамето на Грузия ще бъде издигнато в центъра на Страсбург, на площада на Републиката, в 12 ч.  (в 12:00, Place de la République). Преди това на спирка „Човешки права“ ще бъде пуснат в движение трамвай в цветовете на Грузия.

Във всички тези събития ще вземе участие генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

България, която е член на Съвета на Европа от 1992 г., досега е председателствала Комитета на министрите два пъти: през 1994 г. и от ноември 2015 до май 2016 г .

Още публикации за Съвета на Европа може да прочетете в едноименната рубрика на сайта ни.

 

 

Източник: Съвет на Европа и www.evropaworld.eu