Дебют в „Картини от една изложба“ в зала „България“

Публикувано:
10:11ч / 02.05.2019г
Брой прочитания:
183
Брой коментари:
0

Нова арфа Salvi – Diana ще направи дебюта си със Софийската филхармония на 3 майИталианският инструмент е сред най-добрите в света. Той е подбран лично от арфистката Весела Тричкова, вчера пристигна от Париж и вече е собственост на Софийската филхармония. Новата арфа ще е една от звездите на концера „Картини от една изложа“, в който ще прозвучат Концерт за цигулка, пиано и оркестър на Менселсон, Испанско капричио на Римски-Корсаков и Концертната фантазия „Танци с Мусоргски“ на Александър Розенблат.

Солисти в концерта са виртуозният пианист Дмитрий Рацер и талантливите братя Иво и Лъчезар Станкови. Дирижира Линус Лернер.

Билети на касата на зала „България, eventimepaygo и ticketsbg.

Картини от една изложба”  прочутата сюита за пиано на Модест Мусоргскинаписана за 20 дни през пролетта на 1874 в памет на приятеля му, художника Виктор Хартман, вече почти век и половина провокира с ярката си образност фантазията на десетки творци, които правят свои версии на знаменитата творба. След известната оркестрация на Равел се редят през годините най-различни редакции и преработки, няколко от които са представени в този концертен цикъл на Софийската филхармония. Но може би най-необикновен е вариантът, създаден от руския пианист, композитор и аранжьорАЛЕКСАНДЪР РОЗЕНБЛАТ. Творец с обширно амплоа, свободно движещ се между класическите жанрове и джаза, той се радва днес на голяма популярност в различни среди. В неговите партитури с оригинална инвенция и остроумие се съчетават цитати и алюзии на познати музикални мотиви из обширното поле на световното музикално наследство, виртуозно преплетени в индивидуалния му съвременен език. Сред известните му опуси са „Алиса в огледалния свят”, Вариации „Паганини”, Фантазия „Кармен”, Сюита „Лебедово езеро” и др.

Идеята да се обърне към музиката на Мусоргски е инспирирана от талантливия московски бас-китарист Алекс Ростоцки, който преработва за джаз трио няколко части от сюитата и прави запис на албум под название „Картини от една изложба или Разходки с Мусоргски”. Специално за този албум, издаден през 2008, Розенблат пише своята КОНЦЕРТНА ФАНТАЗИЯ „ВАЛЬСИРУЯ С ГАРТМАНОМ (ПО МУСОРГСКОМУ)” за пиано, бас китара, ударни инструменти и симфоничен оркестър, с посвещение „На моя приятел и отличен изпълнител Алекс Ростоцки, който ме вдъхнови да създам тази пиеса”. Заглавието се среща и в по-краткия вариант Вальсируя с Мусоргским„, както е и на титулната страница на отпечатаната партитура.

Този концерт е възможност да се запознаем с необятния талант на виртуоза на клавишите Дмитрий РацерУченик на големия Яков Флиер, oт когото наследява яркия стил на изпълнение и особената си привързаност към произведенията на Лист, Брамс, Шопен и Рахманинов. Лауреат на конкурсите „Рахманинов“(Москва, 1983) и Лист (Будапеща, 1986). От началото на 90-те години концертитра редовно в Америка, където свири в престижни зали като центъра „Кенеди“, където има три участия с Мстислав Ростропович и Карнеги Хол. Той е един от тримата пианисти (заедно с Андре Уотс и Иво Погорелич), които имат покани за няколко последователни сезона в Аудиториум Амбасадор в Пасадена, Калифорния. Той е свирил с всички големи световни оркестри.Дмитрий Рацер е артист на Стейнуей (от 1992 г.) и понастоящем е професор в Руската музикална академия.

Иво Станков е един от талантливите български изпълнители, получил международно признание.

Той се изявява като солист, камерен музикант, концертмайстор и преподавател във Великобритания и редица други европейски страни. Свирил е като солист с Английски камерен оркестър, с различни оркестри във Великобритания, САЩ, Бразилия, Италия, както и с повечето български оркестри.

Заедно с брат му Лъчезар Станков създават „Ансамбъл Станков”, участват в международните фестивали „Варненско Лято”, „Софийски музикални седмици”, „Дни на музиката в Балабановата къща”Фестивал на камерната музика в Пловдив и „АмБул”. Специално за тях са написани творби от Георги Арнаудов, Мартин Георгиев, Добринка Табакова и Гуин Причард. Той е артистичен директор на Лондонския Фестивал на българската култура.

Лъчезар Станков започва да учи пиано на девет годишна възраст и година по-късно е приет в училището по изкуства „Добри Христов”’, където се дипломира с отличие в класа на Станислава Ставрева. През 2005 спечелва между 150 кандидати пълна стипендия на Борда на Кралските музикални училища (ABRSM) за обучение в Кралския колеж по музика в Лондон в класа на проф. Андрю Бол. През 2008 става финалист в конкурса за солист на оркестъра на Кралския колеж. Завършва с най-високо отличие магистратура в Консерваторията „Тринити – Лабан” в Лондон. Лауреат е на конкурсите „Димитър Ненов” (1999), „Про Арте” – Букурещ (2000), „Гран При” – Прага (2003) и е носител на специалната награда „Престо” – София (2002). Дебютира на голяма концертна сцена на 12 години в Холандия, където участва в концерти в град Утрехт и в конгресния център RAI в Амстердам. Лъчезар Станков съчетава в Лондон активната си концертна дейност с преподавателска работа в училищата „JASSPA” (Съботно училище за изпълнителски изкуства „Джеймс Алън”), „University College School„Къмнър Хаус” и „Уитгифт”.

https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic/videos/1217860315048913/

Източник: Софийска филхармония