Полша отбелязва 15 години от присъединяването си към ЕС

Публикувано:
17:05ч / 30.04.2019г
Брой прочитания:
239
Брой коментари:
0

На 1 май 2004 г. става най-голямото в историята разширение на Европейския съюз. Полша, заедно с Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Словения, Кипър и Малта влиза в Европейския съюз.

Първата стъпка е подписването на Европейското споразумение за асоцииране между Европейската общност и нейните държави-членки, от една страна, и Република Полша от друга на 16 декември 1991 г. Символичен момент е депозирането от правителството на Република Полша на официално заявление за членство в Европейския съюз на 8 април 1994 г. в Атина. Четири години по-късно започват същинските преговори за присъединяване. На проведения референдум относно присъединяването, проведен на 7-8 юни 2003 г., 77.45 % от поляците гласуват за членство в Европейския съюз.

Полша е страната с най-голям брой население и с най-голяма площ, приета в Европейския съюз след 2004 г. Полската икономика е шеста по отношение на БВП в Европейския съюз, като същевременно запазва едно от най-високите нива на растеж в Общността. Полша е активен и важен член на ЕС, участващ в най-важните дебати на форумите на ЕС относно бъдещето на ЕС, миграционната и икономическата политика, както и политиките, свързани с климата. Членството в ЕС засилва позицията на Република Полша на международната арена и носи много икономически, политически и обществени ползи.

Встъпването на Полша в Европейския съюз увенчава усилията на всички правителства, съставени след победата на Солидарност през 1989 г. […] Членството в Европейския съюз се превърна в трайна основа за модернизацията на нашата държава, на нашата икономика и нашата външна политикa, – заяви министърът на външните работи Яцек Чапутович в своето exposé пред Сейма на Република Полша на 14 март 2019 година.

Посолството на Република Полша и Полският институт в София ще отбележат 15-годишнината от присъединяването на Полша към ЕС с изложба, която вече може да бъде разгледана на оградата на Посолството към бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Годишнината ще бъде отбелязана и с мапинг върху сградата на Посолството през нощта на 30 април срещу 1 май.

По случай 15-годишнината от разширяването на Европейския съюз на 1 май по покана на министър-председателя на Република Полша Матеуш Моравецки във Варшава ще пристигнат премиерите на 12-те държави-членки, присъединили се към ЕС през 2004 и следващите годин. Своето участие в срещата е потвърдил министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Източник: Полски институт в София