Ден на Полша в БАН

Публикувано:
13:04ч / 10.06.2015г
Брой прочитания:
159
Брой коментари:
0

Българската академия на науките и Посолството на Полша в София организираха Ден на Полша на 9 юни т.г. в Големия салон на БАН.  Основен акцент в програмата на Деня беше научна конференция „Ролята и мястото на науката в държавите в период на преход“.

Форума откриха председателят на БАН, акад. Стефан Воденичаров, и посланикът на Полша у нас, Н. Пр. Кшищоф Краевски. Водещ на конференцията беше доц. Александър Йорданов, бивш посланик на страната ни в Полша.

Официалният гост, г-н Олгиерд Джиеконски, държавен секретар в канцеларията на Президента на Полша, изнесе доклад на тема „Местно самоуправление, наука, иновации“, в който постави акцент върху значението на образованието за иновативността на новите поколения. Г-н Джиеконски се спря и на връзката между наука и местни предприятия – като пример за такава успешна връзка той посочи Технопарка в Лодз. Официалният гост от Варшава направи някои паралели между двете ни страни и сподели намерението на поляците до 10 години да влязат сред 10-те най-иновативни държави в света.

Бяха представени доклади на български и полски учени от институти на Българската академия на науките (БАН) и Полската академия на науките (ПАН). За научното сътрудничество в областта на историческите изследвания говори проф. Илия Тодев от Института за исторически изследвания при БАН. Български и полски учени работят заедно и в областта на полимерните наноматериали за биомедицински приложения – за това разказа проф. Станислав Рангелов от Институт по полимери при БАН. Интерес предизвика докладът, изготвен от екип полски и български учени и изнесен от проф. Валентин Казанджиев, за влиянието на климатичните промени и адаптирането на някои сектори на националните икономики в България и Полша.

Доц. Елка Трайкова от Института за литература при БАН се спря на някои успешни българо-полски проекти в полето на литературата, а за финал доц. Людмила Иванчева от Института за изследване на обществата и знанието очерта основните характеристики, тенденции и предизвикателства в научното развитие на България и Полша през периода на преход. 

Посланието на събитието може да се обобщи с коментара на доц. Александър Йорданов, че често обичаме да сравняваме развитието си с държави, с които нямаме много общо помежду си, а забравяме да се сравняваме с такива, с които имаме сходна историческа съдба.

Точно такива сравнения между две страни от бившия социалиалистически блок, които преодоляват сходни трудности и изпитания, са най-полезни и обогатяващи – доказа го и Денят на Полша в БАН.

Пълният текст на програмата можете да видите ТУК

На някои от гореспоменатите доклади сайтът ни ще се спре в следващи свои публикации.

След приключването на конференцията последва клавирен концерт на Павел Томашевски, полски музикант, концертиращ в цял свят с различни формации и различни жанрове. Той изпълни произведения от Шопен и Монюшко, някои от които – в своя джаз интерпретация. Освен пианист, Павел Томашевски е композитор и продуцент. http://www.paweltomaszewski.com

Накрая беше открита изложбата „Местно самоуправление. Демокрация. Свобода. Аз, Ти, Ние = Самоуправление“, подготвена от Канцеларията на Президента на Република Полша в сътрудничество с Министерството на администрацията и цифровизацията, по повод 25-тата годишнина на местното самоуправление в Полша. Изложбата представя структурата на местната власт, нейните функции, задачи и правомощия.

 

 

Източник: БАН и www.evropaworld.eu