За хората с увреждания – с обич!

Публикувано:
07:17ч / 10.06.2015г
Брой прочитания:
403
Брой коментари:
0

Често се повтаря, че в България хората с увреждания остават невидими – крият ги близките им, обществото също често се крие от задълженията си към тях. Един семинар, организиран наскоро от посолството на Финландия у нас, показа не само полезния опит на северната страна със забележителни постижения в тази сфера, а и български добри практики.

Семинарът на тема „ ДОСТОЕН ЖИВОТ, УВАЖЕНИЕ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ“ се проведе в Дома на Европа в София и беше посветен на социалната интеграция на хората с увреждания. Гост-лекторът, г-жа Яна Хухта, съветник в Министерството на социалните въпроси и здравеопазването на Финландия, представи приоритетите на финландската здравна и социална система и политиката на страната за хората със специални нужди. Във Финландия със закон е забранена дискриминацията на такива хора. Основното постижение е, че манталитетът по отношение на тях се променя, техните проблеми се познават и общественото мнение все повече ги възприема като равнопоставена страна в диалога за собственото им настояще и бъдеще –  действа принципът: „Нищо, което се отнася до нас – без наше участие!” Така реално те се интегрират в живота.

Своеобразен акцент на семинара бяха проблемите на хората с интелектуални затруднения – в програмата беше включен и документалният филм „Пънкарски синдром“ за четирима финландски музиканти с увреждания, които успешно достигнаха до полуфиналите на Евровизия 2015. За това нашият сайт вече писа.

От материалите по тази тема, представени по време на събитието, става ясно, че във финландското законодателство предстоят поправки относно правото на самоопределение на хората с интелектуални затруднения. Според статистиката в страната броят им е около 40000 или 0,8% от населението. В грижата за тях е възприет ирландският модел, според който, при диагностициране на такова дете веднага за него се изработва индивидуален план за развитието му и подкрепа за неговото семейство. Независимо от помощта, включително и финансова, която държавата оказва на такива семейства, понастоящем все още те са по-бедни, отколкото онези, в които няма дете с подобен проблем.

Покрай опита на Финландия на семинара в Дома на Европа стана ясно, че и България има постижения в грижата за такива деца. Много неправителствени организации развиват изключително полезна и успешна дейност. БАЛИЗ (Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения) има мрежа от родителски организации в 48 общини на територията на цяла България и е член на Европейската мрежа за социални услуги. Фондация „Светът на Мария” с отлично организирания си дневен център, по мнение на мнозина, може да бъде модел за други страни. Фондация „И аз мога”, която подпомага деца с аутизъм и други деца в нужда, се радва и на международно признание. Много авангарден проект за намиране на работа на хора с аутизъм в сферата на новите технологии представи Георги Шарков от Center Eastern Europe.

Разбира се, държавата ни не е оставила грижата за хората със специални нужди само на гражданския и частния сектор. Минчо Коралски, председател на Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, даде пример с насърчаването на самостоятелен бизнес: на желаещите да развиват собствена стопанска дейност се отпускат по около 20 хиляди лв. Ако бизнесът им не потръгне, трябва да върнат парите, но това обикновено не се случва – успеваемостта на тези хора в бизнеса е 95 %, защото – поясни г-н Коралски – човекът с увреждания се старае да не пропусне своя шанс и неговите старания водят до успех.

Има какво да се направи за по-достъпната среда за хората с двигателни проблеми, за което напомни още в началото на семинара Аглика Събева-Цветанова от Представителството на Европейската комисия в България. Има и още много други нерешени проблеми, сред които особено важна е обществената нагласа.

„Когато българският отбор се върна от последните игри „Спешъл олимпикс” с 15 златни медала, нито една медия не ги посрещна на летището” – съобщи Минчо Коралски.

Добра поука за журналистическата ни колегия! Защото отношението към хората с увреждания се формира не само чрез будещи съчувствие материали за трудностите, с които се сблъскват всекидневно, а и чрез показване на успехите, които те постигат. Те се нуждаят не само от състрадание, а и от аплодисменти, когато са ги заслужили.  Впрочем, Финландия даде прекрасен пример за това, изпращайки като свой представител на Евровизия 2015 групата на Перти Курика, съставена от хора с интелектуални затруднения!

Още по темата в сайта ни:

Евровизия 2015 и групата на Перти Курика

Източник: www.evropaworld.eu