Ден на тангото в София 2018

Публикувано:
17:46ч / 29.11.2018г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

През декември в София отново ще бъде отпразнуван Денят на тангото с поредица от специални събития. Тази година честването на празника е посветено на ролята на Франция за популяризирането и разпространението на тангото. В началото на 20-и век аржентинското танго изминава пътя от Буенос Айрес до Европа за да покори залите и кабаретата на стария континент, като един от градовете през които то триумфално влиза в Европа е Париж, вписвайки се идеално в бохемския дух на града. Не случайно в България е популярно френското произношение на думата “танго”, с ударение на последната гласна.

paris_tango2Но това далеч не е единственият принос на Франция – през годините тя е била неизчерпаем източник на вдъхновение и признание за много от големите музиканти и композитори на танго, а Париж е мястото, където Астор Пиацола отваря нова страница в историята на жанра, създавайки т. нар. “танго нуево”. Освен всичко това, известен факт е, че Карлос Гардел, иконата на аржентинското танго, е с френски произход и е роден в Тулуза с името Шарл Гардес! Така че, съвсем естествено е на неговия рожден ден, който се празнува по света като Ден на тангото, да отдадем почит и на Франция!

За да акцентира върху “френската връзка” в тангото, от Париж в София пристига френското танго дуо Doble Filo, плод на музикалното сътрудничество между пианистката Хлое Пфайфер и бандонеониста Лисандър Доносо. Техният репертоар покрива всички периоди в историята на тангото, включвайки както традиционни, така и съвременни танга оцветени в динамиката, финеса и богатата хармонична палитра на завладяващите им изпълнения. Двамата музиканти са еднакво блестящи в изпълнението на музика за слушане и за танцуване и за да ни убедят в това те ще се представят с две различни програми на две отделни събития.

paris-tango1

10 декември, 19:30, Концерт на Duo Doble Filo (Франция): “От Буенос Айрес до Париж”

11 декември, 20:00, Танго бал (Гран милонга) в чест на Деня на тангото

 Зала “Славейков”, Френски институт, София, пл.“Славейков” 3

Първото събитие, което ще се състои на 10 декември от 19:30 ч., е концерт предназначен за тези, които обичат да слушат и гледат танго. Програмата на концерта, озаглавена “Танго: от Буенос Айрес до Париж” включва разнообразен микс от класическо и съвременно танго, в това число и композиции на легендарния Астор Пиацола. Подбрани изпълнения на дуото ще бъдат съпроводени с танцово шоу на младите и талантливи танцьори Софи Моние от Франция и Влади Петров от България.

Второто събитие, което ще се проведе на 11 декември от 20:00 ч. е традиционната Гран милонга посветена на Деня на тангото, на която Duo Doble Filo ще свири на живо за танцуващите танго. Този път изпълненията им ще бъдат под формата на “танди” с аранжиментите на великите оркестри от Златната ера на тангото, които ще се редуват с танди подбрани от чаровната и темпераментна Гергана Боева, известна още като DJ MamaLoca.

Честването на Деня на тангото в София се организира за 14-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.

Подробна информация за честването на Деня на тангото в София вижте тук

Билети за танго концерта на 10 декември могат да бъдат закупени на касите на EasyPay и онлайн тук

Френският дух на тангото ще витае във въздуха на София още от 7 декември, когато танцуващите аржентинско танго ще могат да загреят за празника по време на специален френско-български уикенд с участие на преподаватели на танго от Париж и София.

Информацията на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Френски институт в България