Денят на Африка бе отбелязан и в България

Публикувано:
08:11ч / 30.05.2016г
Брой прочитания:
427
Брой коментари:
0

Денят на Африка, 25 май, беше отбелязан в София на официално тържество, чийто домакин беше доайенът на африканските посланици в България, Н.Пр.  Манал ел Шинауи, посланичка на Египет. От името на Групата на африканските посланици и почетни консули на Мароко, ЮАР, Судан, Алжир, Нигерия, временно  управляващия на Либия, и почетните консули на Екваториална Гвинея, Гвинея, Мали, Кения, Сейшели и Уганда и свое име, Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи благодари на всички, които споделиха отбелязването на Деня на Африка. В словото си към гостите тя припомни, че Денят на Африка се чества ежегодно от 25 Май 1963 г. насам, когато беше създадена Организацията за Африканско единство, която от 2002 се нарича Африкански съюз.

„След борбата на африканските нации за извоюването на независимостта им, беше важно всички африкански държави да имат защита, чрез която да укрепват сътрудничеството си и да работят в полза на африканските граждани във всички области“ – каза Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи и след като отбеляза успехите, постигнати от африканските нации през последните години, подчерта, че когато говорим за африканския континент, става дума за втория по големина и по население континент в света с 30.3 млн кв. км. площ и над 1.1 млрд. население. Близо 70 % от африканското население е под 25 год. Програма 2063 на Африканския съюз е мисия и план за действие за изграждането на благоденстваща Африка.

По-нататък в словото си Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи обърна внимание на факта, че за африканският континент 2016-та е година на човешките права с акцент върху правата на жените. Целта е да продължи изграждането на гражданска култура и да се увеличава ролята на жените в Африка. „От 2000 насам Африка има огромен ръст на женското представителство в парламента – добави посланичката на Египет. – Африканските жени успяха да завоюват високи позиции в много области във всички африкански страни като държавни глави, комисионери на Африканския съюз, министри, участнички в управлението и успешно утвърждават правата на жените на континента.

„Много е важно в това отношение да се осигури нужното сътрудничество между африканските страни и техните международни партньори, особено  ЕС  заради близките исторически, културни и географски  връзки между Африка и Европа. Предизвикателствата,  през които е изправен днес светът като нелегалната миграция, борбата с тероризма, трафикът на хора, както и други регионални и международни въпроси също изискват повече и по-активно сътрудничество между Африка и Европа.“

В словото си доайенът на африканските посланици у нас се позова и на историческите връзки между България и африканските страни, които поддържат контакти в сферата на образованието, културата, търговията, туризма и др. Нужно е да се насърчават всички партньори, най-вече в частния сектор, да се организират групи за приятелство, парламентарно сътрудничество и връзки на всички нива. Напоследък има повишен интерес към създаването на африканско-български съвет, за да се насърчат бизнес отношенията.

„В такъв специален момент като събитието, което честваме днес, е важно да си спомним за моралните ценности и принципи на великите африкански лидери, които учредиха Организацията за Африканско единство, превърнала се впоследствие в Африкански Съюз, принципите за независимост, равенство, толерантност, приятелство, сътрудничество и развитие.“ – каза в заключение Н.Пр. г-жа Манал ел Шинауи.

Поздравление от името на министерството на външните работи на България поднесе Борислав Костов, генерален директор „Двустранни отношения“, а от името на Столична община – д-р Тодор Чобанов, зам-кмет на София.

Тържеството беше съпътствано от изложба с предмети от различни африкански страни, представени у нас. Гостите можаха да опитат и от характерните за тези страни кулинарни специалитети. Колегата Георги Милков, известен с многобройните си публикации, посветени на най-горещия континент, получи специална награда за всеотдайността му при популяризирането на Африка. Георги Милков е първият български журналист, който получава тази награда.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu