Дни на българската култура в Дакар, Сенегал

Публикувано:
06:33ч / 08.12.2022г
Брой прочитания:
83
Брой коментари:
0

В началото на месец декември в столицата на Сенегал, Дакар, ще се проведат първите Дни на българската култура. Събитията ще започнат с откриването на представителна фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи, посветена на „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“. Българската делегация, в която участва директорът на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии към СУ „Св. Климент Охридски“ и студенти по африканистика от катедрата ще имат работни срещи с университетски преподаватели.

Триезичната експозиция (френски, английски и български) гостува на Университета Шейх Анта Диоп (UCAD), като ще бъде открита в Университетската библиотека на 8 декември. Събитието се организира от Факултета по литература и хуманитарни науки и е в рамките на инициатива за образователно и културно сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета Шейх Анта Диоп.  Акцентът в изложбата е популяризирането на  уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Експозицията е посветена на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. като представя в 21 пана: 13 информационни табла и 8 фотографски пана с обектите на България в списъка на ЮНЕСКО за културни и природни обекти, паметници на световното наследство. Фотографиите са на големия български фотограф  Иво Хаджимишев.

За гостите на изложбата, студенти, преподаватели и академичната общност ще бъде прожектиран кратък представителен филм за културно-историческото богатство на България, на френски език, предоставен от Министерството на туризма на Република България, както и среща разговор с проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет, и студенти от катедра „Африканистика“, които по програма Еразъм посещават университета в Дакар.

В рамките на програмата на Дните на България в Сенегал, паралелно в София излезе от печат тематичен брой на „Литературен вестник“, посветен на сенегалската литература и култура, реализиран под редакцията на проф. Рени Йотова, Литературен вестник бр. 38, 2-8 ноември 2022.

Източник: Държавния културен институт към министъра на външните работи