Мароко ще похарчи 13 млрд. долара за зелени инвестиции

Публикувано:
06:04ч / 08.12.2022г
Брой прочитания:
175
Брой коментари:
0

Северноафриканската държава Мароко ще похарчи 13 млрд. долара за зелени инвестиции през следващите 4 години.

Това бе обявено от крал Мохамед VI, който председателстваше срещата в събота, 3 декември 2022 г., в Кралския дворец в Рабат и направи презентация на новата зелена инвестиционна програма (2023-2027 г.)  на Групата OCP ( Държавна организация за фосфати, буквален превод „Главен офис на фосфатите“) и подписването на съответното протоколно споразумение между правителството и Групата OCP .

Церемонията е част от проактивната ориентация, която кралят насърчава от много години в областта на прехода към зелена енергия и ниско въглеродна икономика.

Церемонията се състоя след работната среща, председателствана от монарха на 22 ноември 2022 г., посветена на развитието на възобновяемите енергийни източници и на новите перспективи в тази област.

В началото на церемонията председателят на УС и главен изпълнителен директор на Групата OCP Мостафа Тераб представи пред краля резултатите от първата инвестиционна програма на групата, предмет на високите кралски насоки през 2012 г., която помогна за стабилното установяване на OCP на пазара за торове.

Групата разчита на научноизследователския и развойния капацитет на Политехническия университет „Мохамед VI“ (UM6P), за да може да използва възможностите, предлагани от новите индустриални и цифрови технологии, да развие експертен опит в областта на иновативните технологии за балансирано торене и да се справи с предизвикателствата на устойчивото земеделие и продоволствената сигурност.

След това г-н Тераб направи изложение пред монарха относно новата инвестиционна програма на групата. Програмата е насочена към увеличаване на капацитета за производство на торове, като същевременно се поема ангажимент за постигане на въглеродна неутралност преди 2040 г., като се разчита на уникалния източник на възобновяема енергия, както и на напредъка на Кралството в тази област под ръководството на крал Мохамед VI.

Инвестирайки в слънчева и вятърна енергия, групата планира до 2027 г. да захранва всички свои промишлени съоръжения със зелена енергия. Ниско въглеродната енергия ще се използва и за захранване на новите мощности за обезсоляване на морска вода, за да се посрещнат нуждите на групата и да се осигурят районите около обектите на OCP с питейна вода и вода за напояване.

Тази инвестиция ще помогне на групата, която е първият вносител на амоняк в света, в крайна сметка да прекрати зависимостта си от този внос, като инвестира и в сектора за възобновяема енергия – зелен водород – зелен амоняк, позволявайки на Групата да навлезе силно на пазара на зелени торове и решения за наторяване, адаптирани към специфичните нужди на различните почви и култури.

Тази амбиция ще бъде подкрепена от програми за подпомагане на промишлените малки и средни предприятия, както и тези, които работят в секторите на енергетиката и селското стопанство, като по този начин се благоприятства появата на иновативна национална екосистема и създаването на нови възможности за заетост и интеграция на младите хора.

Новата програма, която ще спомогне за утвърждаване на световните позиции на OCP, предвижда глобални инвестиции в размер на 13 млрд. долара (130 млрд. дирхама) за периода 2023-2027 г., постигане на степен на местна интеграция от 70 %, подкрепа на 600 марокански промишлени предприятия и създаване на 25 000 преки и непреки работни места.

На тази церемония присъстваха ръководителят на правителството, съветниците на Негово Величество краля и членове на правителството.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в София