Документална изложба „Възкресение на свободата“

Публикувано:
10:00ч / 03.03.2018г
Брой прочитания:
395
Брой коментари:
0

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 2 март беше официално открита  документалната изложба „Възкресение на свободата“ по повод 140-ата годишнина от края на Руско-турската война 1877–1878 г. и Освобождението на България.

Изложбата е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите се показват за първи път пред българска публика, например, за участието на румънската и турската армия.

Представени са не само документи, свързани с военните действия, а и с грижата за ранените и болните, моменти от живота в тила, управлението на освободените територии, отражението на тези събития върху турското население по нашите земи.

Откриването на изложбата беше част от програмата на международната научна конференция „Балканите и Европа в Източната криза (1875-1881 г.)“, организирана от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, която ще продължи до 4 март.

Самата експозиция „Възкресение на свободата“ може да бъде посетена до 23 март 2018 г.

Още снимки от изложбата и откриването й може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu