ЕДНА ЗВЕЗДА СЕ ЗАВРЪЩА НА СЦЕНАТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Публикувано:
19:10ч / 09.11.2023г
Брой прочитания:
244
Брой коментари:
0

АНЕЛИЯ ШУМАНОВА В ЮБИЛЕЕН СПЕКТАКЪЛ НА „ПРИЛЕПЪТ“ ОТ ЩРАУС

Националния музикален театър „Стефан Македонски“  ще отбележи 75- годишния юбилей на сопраното Анелия Шуманова на 11 ноември 2023 г. от 19 ч. с оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус – син.

Анелия  Шуманова е част от златното поколение на Музикалния театър. Завършва Българската държавна консерватория(понастоящем НМА „Проф. Панчо Владигеров) и над 30 години е една от водещите прими на сцената.

Една от най-ярките звезди на родната класическа оперета, озарявала сцената на Mузикалния театър повече от три десетилетия. Името й е синоним на вокално съвършенство, сценично великолепие, елегантност и несравним чар.

През 2014 г. е създаден документалният филм „Пея за любовта”, събрал звездни мигове от творческите превъплъщения на Анелия Шуманова. Режисьор е Людмил Колев, сценаристи – Татяна Коларова и Анелия Дошева, оператор – Михаил Георгиев, консултант – Румяна Каракостова.

Нейни емблематични роли са Елена от „Хубавата Елена“ на Офенбах, Адела и Розалинда от „Прилепът“ на Щраус, Виолета от „Теменужката на Монмартър“ на Калман, Лила от „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов.

„Анелия Шуманова е певица и актриса с изключителен глас и рядко музикантско чувство. Никъде по света не съм слушала по-съвършена от нейната Теменужка“ – това са думи на съпругата на Имре Калман – Вера Калман, прекрасната муза, вдъхновила прочутия композитор за образа на Виолета от „Теменужката от Монмартр“ , цитирана в сайта на БНР.

Анелия Шуманова е „най-добрият оперен глас и най-изисканата певица на Музикалния ни театър, която би направила чест и на всяка чужда музикална сцена“, според безспорния оперен специалист и ценител на красивите гласове, композиторът Парашкев Хаджиев.

         Тази събота тя ще гостува на бала на граф Орловски. Нейн специален кавалер ще бъде тенорът Богомил Спиров. На диригентския пулт ще бъде Юли Дамянов, режисьор на спектакъла е Марияна Арсенова.

Източник: Национален музикален театър, сайт на БНР