ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция

Публикувано:
11:24ч / 09.02.2023г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0
След многобройните земетресения в Турция и Сирия по-рано тази седмица Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа на двете държави чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. Това е една от най-големите операции на ЕС по издирване и спасяване чрез Механизма на ЕС за гражданска защита.
На снимката към настоящата публикация български спасителен екип издирва оцелели сред отломките в град Адана, Турция. Той е един от общо 34-те спасително-издирвателни и медицински екипа от 22 европейски държави, които бяха мобилизирани в най-засегнатите от земетресенията турски райони, след като Турция активира Механизма за гражданска защита на ЕС.
Общо 1485 спасители и 100 спасителни кучета са се включили в подкрепа на местните служби за първа помощ.
Подкрепа за Сирия
В Сирия ЕС е в контакт със своите хуманитарни партньори на място и финансира хуманитарни организации, които извършват операции по издирване и спасяване в пострадалите райони, осигуряват вода, санитарна подкрепа, одеяла и хигиенни продукти. Преценяват се и всички възможни варианти за разполагане на допълнителни ресурси в страната в помощ на засегнатото население.
Повече актуална информация  europa.eu/!qyTCjn

Сутринта на 8 февруари сирийските власти поискаха да се задейства Механизмът на ЕС за гражданска защита. Искането включва екипи за издирване и спасяване, подслон и лекарства.

·       Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в контакт с държавите – членки на ЕС и ООН, за да насочи незабавно евентуалните предложения към най-нуждаещите се хора в Сирия.

·        На 8 февруари Комисията обяви първоначална спешна хуманитарна помощ за Сирия в размер на 3,5 милиона евро, за да помогне на хората, нуждаещи се от подслон, вода и санитарно-хигиенни условия, различни медицински изделия, от които имат нужда понастоящем, както и за подкрепа на операциите по издирване и спасяване.

·       Освен това в Сирия ЕС си сътрудничи тясно с хуманитарните си партньори. Адаптираме текущите си хуманитарни проекти, за да отговорим на кризата. Нашите партньори, НПО и агенции на ООН, подкрепят засегнатите медицински заведения с медицински изделия, осигуряват храна и подслон, ремонтират повредена инфраструктура.

 Повече информация  europa.eu/!63kVP8

Подкрепа за Турция

В Турция, вследствие на искането в понеделник, 6 февруари, за активиране на Механизма на ЕС за гражданска защита, подкрепата на ЕС вече включва:

·       Първоначална спешна помощ в размер на 3 милиона евро за засилване на усилията за реагиране в страната.

·       Това е в допълнение към 31 екипа за издирване и спасяване, и 5 медицински екипа, предложени от 20 държави – членки на ЕС, Албания, Черна гора и Сърбия чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Екипите включват над 1 500 спасители и 100 кучета за издирване и спасяване.

·       Освен това на 8 февруари Турция поиска средства за подслон чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, като Германия, Литва и Словения вече предложиха одеяла, палатки и нагреватели.

На 9 февруари комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич трябва да посети засегнатите райони в Турция като част от координацията на реакцията на ЕС.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България