ЕС ще подпомогне образованието на деца в извънредни ситуации

Публикувано:
14:15ч / 05.04.2016г
Брой прочитания:
266
Брой коментари:
0

Днес Европейската комисия обяви хуманитарна помощ на стойност 52 млн. евро, насочена специално към образователни проекти за деца в извънредни ситуации през 2016 г. Пакетът е в резултат на ангажимента, поет по-рано от Комисията, да отдели на образованието 4 % от своя бюджет за хуманитарна помощ. Финансирането ще подпомогне над 2 300 000 деца в 42 държави по целия свят и ще бъде насочено към регионите, в които децата са изложени на по-голям риск да не ходят на училище или да прекъснат образованието си: Близкия изток (особено Сирия и Ирак), Източна, Централна и Западна Африка, Азия, Украйна, Централна Америка и Колумбия.

„Днес изпълняваме и преизпълняваме нашия ангажимент да увеличим четворно подкрепата за образованието в извънредни ситуации от 1 % на 4 % от бюджета за хуманитарна помощ, т.е. от 11 млн. евро през 2015 г. на 52 млн. евро през 2016 г. Сегашната инвестиция в образованието на децата, намиращи се в зони на конфликти и други извънредни ситуации, е инвестиция срещу риска от загубата на едно цяло поколение и инвестиция в бъдещето. Горд съм, че Европейският съюз става лидер в тази област. Също така поздравявам Европейския парламент за успешните му усилия за осигуряване на допълнително финансиране от ЕС за тази дейност и за непрекъснатата му подкрепа. Призовавам всички хуманитарни донори да последват нашия пример“, заяви европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

Днешното финансиране ще подпомогне достъпа до образование в извънредни ситуации, включително обучение относно риска от мини, преподаване на необходими за живота умения и професионално обучение, развлекателни дейности и психосоциална подкрепа. Освен това на децата ще бъдат предоставени училищни материали и ще бъдат създадени нови учебни заведения. Учителите, родителите и полагащите грижи лица също ще могат да се възползват от обучение. Помощта ще се разпределя с посредничеството на неправителствени организации (НПО), агенции на ООН и международни организации. Например УНИЦЕФ ще подобри качеството на учебната среда на децата в Алепо, Сирия, като предостави слънчеви панели в училищата, в които често има прекъсвания на електрозахранването. Сирийските деца ще имат достъп до цифрови ресурси в училищата чрез евтини компютри и таблети. В Етиопия организацията „Спасете децата“ ще подобри достъпа до качествено образование за децата в бежанските лагери чрез осигуряване на обучение на учителите и чрез обновяване на училищата или създаване на нови безопасни учебни помещения.

От 2012 г. насам Европейската комисия е увеличила финансовата подкрепа на образователни проекти за деца, живеещи в конфликтни райони. През 2015 г. комисар Христос Стилианидис пое ангажимент за увеличаване на хуманитарната помощ на ЕС за образованието в извънредни ситуации на 4 % до края на мандата на Комисията „ Юнкер“. Благодарение на подкрепата от Европейския парламент и държавите — членки на ЕС, това увеличение стана възможно по-рано — от 2016 г.

Към настоящия момент над 23 млн. евро са отпуснати за проекти в областта на образованието в извънредни ситуации, включително вноските от 500 000 евро от Люксембург и 250 000 евро от Австрия през 2014 г. Над 1 519 000 деца в 26 държави са се възползвали от подпомагането до този момент. С допълнителните 52 млн. евро, отпуснати през тази година, над 3 800 000 деца в 46 държави ще получат помощ до края на 2016 г.

Целеви страни: Афганистан, Армения, Грузия, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Нигер, Нигерия, Централноафриканската република, Колумбия, Демократична република Конго, Джибути, Еквадор, Египет, Ел Салвадор, Етиопия, Гватемала, Хондурас, Индия, Иран, Ирак, Кения, Ливан, Либия, Мадагаскар, Мали, Мавритания, Мианмар, Пакистан, окупираните палестински територии, Филипините, Сомалия, Република Южен Судан, Судан, Сирийска арабска република, Танзания, Бурунди, Руанда, Уганда, Украйна и Йемен.

Хуманитарни партньорски организации, които ще осъществяват проектите: ACTED, Adra, Concern Worldwide, COOPI Cooperazione Internazionale, Червеният кръст, DanChurchAid, Датският съвет за бежанците (DRC), Finn Church Aid (FCA), Handicap International, HOPE’87, Международният медицински корпус, Международната организация по миграция (МОМ), International Rescue Committee (IRC), Лютеранската световна федерация, Норвежкият съвет за бежанците, Plan International, Plan Spain, SOS Kinderdorf, „Спасете децата“, Terre des hommes, Triangle, Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ) и War Child.

За повече информация:

Въпроси и отговори — ЕС подкрепя образованието за деца в извънредни ситуации

Информационен документ за образованието в извънредни ситуации

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

Източник: Представителство на Европейската комисия