Европа, кризата и правата на децата

Публикувано:
08:49ч / 06.04.2016г
Брой прочитания:
229
Брой коментари:
0

При новите предизвикателства, с които се сблъсква Европа днес, правителствата не бива да пренебрегват правата на децата – около това се обединиха участниците в конференцията, организирана от Съвета на Европа в София, която започна вчера. По време на конференцията беше официално представена новата Стратегия за правата на децата за 2016-2021 г. Council of Europe Strategy for the Rights of the Child for 2016-2021.  Тя ще дава насоки за страните членки на Съвета на Европа как ефикасно да се справят с рисковете, предизвикани от бежанската криза: децата като жертви на трафик, на реч на омразата и ксенофобия, както и с опасностите, които крие за тях дигиталният свят. 

„За мен е голяма чест да бъда домакин на тази конференция на най-високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата. Събитие с изключително значение, което ще бележи в следващите 6 години нашите планове и нашето ежедневие. Днес тук в сърцето на България ще бъде представена новата Стратегия за правата на детето, приета единодушно от Комитета на министрите. В никакъв случай не е случайно, че новият ни стратегически документ се одобри именно по време на българското председателство. В последните години България превърна политиките за деца в приоритет на управлението и съвсем логично това беше първият деклариран приоритет на нашето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Затова и днес тук, в София, започва изпълнението на Стратегията за правата на детето. Започва изпълнението на Софийската стратегия“, каза Росен Плевнелиев, президент на Република България при откриването на конференцията.

„Да се основава на демокрацията, основните човешки права и законността е голямото предизвикателство пред нашето поколение, но сме наясно, че следващото поколение трябва да изпълни тази задача. Децата не само имат права – те са и бъдещите пазители на човешките права“ – каза в словото си пред конференцията заместник генералният секретар на Съвета на Европа г-жа Габриела Батаини-Драгони.

Даниел Митов, министър на външните работи на България, който в момента е и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, подчерта, че гъвкавостта на новата Стратегия за правата на детето е ключова за нейния успех.

Daniel Mitov, Foreign Minister of Bulgaria and the Chairperson of the Committee of Ministers of the Council of Europe stressed that the flexible nature of the Strategy was crucial for successfully upholding the rights of children: “The Strategy has been conceived to ensure that new challenges to children’s rights can also be addressed as and when they arise – be they related to new trends in sexual abuse, to technological developments or other areas where children’s rights are being put at risk. “

Днес конференцията продължава.

Полезна информация: Conference websiteFactsheet on the strategy for the Rights of the Child

Информация за събитието може да прочетете на сайта на Държавна агенция за закрила на детето.

Още по темата в сайта ни:

Конференция на Съвета на Европа в София за правата на децата

 

Източник: Съвет на Европа и Държавна агенция за закрила на детето