Есенната програма на Институт Сервантес-София

Публикувано:
10:57ч / 08.09.2016г
Брой прочитания:
436
Брой коментари:
0

Акцентът този сезон е отбелязването на 10 години Институт Сервантес в България с ¡Olé! – Първи фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка > Чуй думите. Почувствай музиката, организиран в сътрудничество с „Джаз плюс“. През октомври в Модерен театър в София ще свирят едни от най-добрите изпълнители на испанската и световната сцена:

  • 6 октомври: Ариадна Кастейанос и Ed Is Dead – пиано, фламенко и електронен саунд
  • 13 октомври : Росио Маркес и традиционно фламенко превърнато в модерна класика
  • 15 октомври: Кармен Парис – хота, джаз и перкусии

http://ticketplus.bg/news.php?nid=365

http://olefestival.com/

От септември „Пространство Сервантес“ се превръща в кино-клуб и продължава с инициативата „Кино в сряда вечер“, всяка сряда от 18.30ч.  с безплатни филми на испански език със субтитри на български. Прожекциите са посветени на различни теми всеки месец: испанското участие в мексиканската киноиндустрия (септември), колумбийски филми (октомври), роуд-муви филми от Испания (ноември), късометражно кино, създадено от жени (декември).

Поради големия интерес, културният институт в сътрудничество с посолството на Испания, организира четвъртото издание на Фестивала на Микроетатъра, който ще се проведе на 17 септември в сградата на Институт Сервантес – София. Международен екип изготвя мини-постановките, характерни с хумора си, динамиката и контакта с публиката.

Активно испанско присъствие очаквайте също в Международния фестивал за куклен театър в София, One Architecture Week, One Dance Week в Пловдив,  Фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, фестивал „Пиано Екстраваганца“, Литературния Фестивал в Русе и др. Институт Сервантес участва с иновативни проекти за архитектура и градското пространство, куклено шоу, съвременен танц, филми, концерти с класическа музика, литературни вечери.

Едни от изявените съвременни испански писатели ще представят своите книги, преведени на български език в рамките на инициативата „Сервантес в Перото“. Очаквайте тази есен в София испанските писатели:  Аркайц Кано (от Страната на баските), Игнасио Мартинес де Писон (Арагон), Хосе Игнасио Торебланка (Мадрид).

През ноември ще бъде представена изложбата „Луис Басат : следите остават“ – Колекция Модерно каталанско изкуство в Националната галерия – Квадрат 500 (29.11.2016 – 15.01.2017) в партньорство с Фондация Фотофабрика.

Ако се интересувате как възниква марката, наречена Испания, елате на беседата „От Аристотел до Касияс“, водена от младия испанския изследовател Хуан Мануел Висенте Гарсия.

Не забравяйте, вкусните ателиета на Сервантес и кулинарното училище Food Connection. През октомври, ноември и декември ще бъдат приготвяни традиционни испански ястия – паеля, тапас и коледни сладкиши.

За децата – освен, че ще учат испански, най-малките любители на езика на Сервантес, ще могат да участват в работилниците за изработване на кукли за театър, както и ще разберат какво е „Камино“ в ателието „Пътят към Сантяго за деца“.

Източник: Институт Сервантес-София