Дебат за състоянието на Европейския съюз 2016 г.

Публикувано:
16:22ч / 14.09.2016г
Брой прочитания:
177
Брой коментари:
0

На 14 септември 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Той направи преглед на постигнатото през изминалата година и представи приоритетите за предстоящата година, както и усилията на Комисията за справяне с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз.

Преди да даде думата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Мартин Шулц каза, че дебатът за състоянието на Европейския съюз е много важен момент в работата на Парламента, особено в период на може би фундаментална промяна и само два дни преди срещата на върха в Братислава.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна речта си с изброяване на най-големите предизвикателства, пред които е изправен ЕС в момента: фрагментиране, популизъм, безработица и липса на социална справедливост. „Популизмът не решава проблеми, а ги създава“, подчерта той. Обръщайки се към Брекзит, той каза, че: „Уважаваме и съжаляваме за решението на Великобритания, но ЕС като такъв не е изложен на опасност… Ние бихме се радвали Великобритания да подаде молбата си за напускане възможно най-скоро“. Той също така отбеляза, че новите отношения с Великобритания няма да включват достъп до единния пазар по избор.

Г-н Юнкер също така отбеляза други предизвикателства, с които Европа трябва да се заеме: бързото ратифициране на споразумението за климатичните промени, нови търговски споразумения с трети страни като Канада, защита на личните данни, борба с избягването на данъци, изграждане на капиталов съюз, достъп до високоскоростен интернет и повече инвестиции за създаване на работни места. Той също така обяви удвояването на размера на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Относно бежанската криза той каза: „вече виждаме солидарност, но има нужда от много повече“. Той предложи създаването на корпус за солидарност на ЕС и нов инвестиционен план за Африка. Във връзка с борбата с тероризма той подчерта нуждата от засилване на обмена на информация между националните полицейски власти и предложи подсилване на Европол. Освен това той обяви предложение за Европейски фонд за отбрана.

Лидери на политически групи (за да гледате пълното изказване, кликнете върху съответното име)

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер (Германия) отбеляза подкрепата за ЕС на много от младите европейци, които през това лято пътуваха из Европа с карти „Интеррейл“ и каза, че „за европейската младеж Европа означава по-добро бъдеще“. Той също така заяви, че „Турция е важен партньор, но не може да бъде пълноправен член на ЕС“. Той заключи: „Хората в Европа не искат разделена Европа, те искат решения“.

Джани Питела (Италия), лидерът на С&Д, благодари на г-н Юнкер за положителните отговори на предложенията на групата му относно устойчивия растеж, инвестиционния план, работните места и борбата с избягването на данъци. За него речта на г-н Юнкер е била „осведомена и отговорна“. Той приветства гъвкавостта и липсата на препратки към политиката на икономии. Относно Брекзит г-н Питела отбеляза, че премиерът на Великобритания Тереса Мей е държала ЕС в „шахово положение“ през трите месеца след референдума и подчерта нуждата от отговор на ЕС.

Сайед Камал (Великобритания) каза от името на ЕКР, че „повече Европа, повече военна интеграция и повече дългове“ са отдалечили хората от ЕС. Той предрече, че „…отхвърлянето на легитимните тревоги на хората ще тласне избирателите към радикални политически сили…“ и препоръча ЕС да се занимава с по-малко неща, но по-добре, да откликва на новите сигнали, да извършва смислени реформи, които да подпомогнат конкурентоспособността и предоставят възможности за нашите граждани в един глобализиран свят.

Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия) каза, че има разделение между поколенията относно Европа, като младите са настроени по-позитивно, а възрастните, по-негативно. Той попита: „Популистите проповядват фалшиво усещане за безопасност, при което стените и оградите решават всички проблеми, но как ще задържите климатичните промени или тероризма извън страната си? С огради или с европейски политики?“ Той добави, че „…Европа е лечението за рака на национализма…“ и заключи, че Брекзит е възможност за Европа.

Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) каза: „Дълговете винаги се понасят от раменете на гражданите.“ Тя попита: „Продължаваме да говорим за гъвкавост и работни места, но как се очаква гражданите да повярват?“ Тя добави, че приоритетът трябва да бъде гарантирането, че гражданите на Европа имат „…прилични работни места и прилични жилища…“ Г-жа Цимер също така каза, че ЕС трябва да стане по-демократичен.

Ребека Хармс (Зелените, Германия) подчерта, че ЕС е отговорът в тези несигурни времена на глобализация и призова за нови действия, които да дадат на гражданите „ново доверие в нашия общ европейски път.“ Тя също така призова за климатичен съюз и бързо ратифициране на климатичното споразумение от Париж.

Лидерът на ЕСПД Найджъл Фарадж (Великобритания) натърти, че е щастлив, че Великобритания е гласувала да напусне ЕС. Той предрече бърз растеж на опозиционните партии в Европа, като каза, че „…Вие няма да спрете страните от Източна Европа, които искат да кажат „не“ на бежанската политика на Меркел…“ и че ще има още референдуми за Европа.

Марин Льо Пен (ЕНС, Франция) нарече речта на Юнкер „блудкава и дефектна“ и звучала „като погребение за ЕС“. За г-жа Льо Пен „Брекзит действително наруши едно табу, като показа, че страна може да напусне ЕС и да е по-добре…“ В отговор на въпрос, тя заяви, че би предложила референдум за членството на Франция в ЕС ако бъде избрана за президент на страната през 2017 г.

Даян Додс, независим евродепутат от Великобритания, изрази надежда, че след Брекзит „…ЕС и Великобритания ще очертаят и изградят взаимно ползотворни отношения…“

Словашкото председателство

ЕС е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, но първо и най-важно той трябва да се пребори с несигурността, подчерта от името на Съвета Иван Корчок, държавен секретар на словашкото министерство на външните и европейските работи. Срещата на върха в Братислава на 16 септември ще бъде „една възможност за откровен и открит диалог“ след референдума във Великобритания и ще започне процеса на намиране на общи позиции по въпросите на „миграцията, вътрешната и външната сигурност“, каза той.

Отговор на председателя на Комисията

В своя отговор на изказванията на евродепутатите председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обясни, че в момента текат интензивни преговори с Турция за либерализиране на визовия режим, но всички предварителни условия трябва да бъдат изпълнени. Например, законът за тероризма трябва да бъде променен. Що се отнася то социалния стълб, за сега Комисията провежда консултации.

Видеозаписите с изказванията на всички говорили са достъпни тук.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България