Ева Паунова за преодоляването на младежката безработица

Публикувано:
09:34ч / 07.06.2015г
Брой прочитания:
262
Брой коментари:
0

„Петдесет хиляди работни места за младежи създадени за по-малко от година – с това доказваме, че борбата с безработицата може да бъде успешна кауза“- това заяви евродепутатът Ева Паунова (ЕНП/ГЕРБ) по повод инициативата „Алианс за младежта“, включваща близо 200 компании, които са поели ангажимент да създадат 100 000 възможности за стаж и заетост за млади хора.

Г-жа Паунова, заедно с мрежата на младите евродепутати EU40 и Нестле, организира конференция, която  обобщи резултатите от изминалата първа година на инициативата. В дебата се включиха комисарят по заетостта, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен, вицепрезидентът на Нестле Луис Кандарел, евродепутати, изпълнителни директори на големи международни компании и младежи.

Ева Паунова, която подкрепя Алианс за младежта още от стартирането му през 2014 година, изтъкна причините за неговия успех: „Инициативата преизпълни поставените цели, защото следва ясна икономическа логика – да създава възможности, развива таланти и насърчава продуктивността.“ Българският евродепутат подчерта, че това е в съответствие с подхода на Европейската народна партия към борбата с безработицата – изграждането на стабилна и просперираща икономика, която да открива нови работни места.

Комисарят по заетостта Мариан Тисен също подчерта важността от това, бизнесът и политиците да работят заедно:  „Алианс за младежта е пример и вдъхновява всички онези, които искат да приложат успешни модели за развитието на младежкия потенциал“, сподели тя. Тази инициатива е допълнение към усилията на Европейската комисия за борбата с младежката безработица, и по-специално към инициативата  Европейски Алианс за стажове, който споделя подобна цел.

В рамките на дебата, Ева Паунова представи възможностите за създаването на младежка заетост, предоставени от единния цифров пазар. „Като посланик на кампанията на Европейската комисия за развиване на електронните умения, работя за изграждането на технически грамотно младо поколение. Това е единственият начин да бъдем в крачка с динамично развиващата се икономика на бъдещето.“

Инициативата Алианс за младежта е работеща и в България. До момента към Алианса в страната са се присъединили 30 български и международни компании, които са създали 1400 работни места и възможности за стаж за младежи. Две трети от участващите работодатели са обявили, че ще предложат постоянни трудови договори на младежите, заети при тях, благодарение на инициативата.

Повече информация на този линк: https://www.nestle.bg/bg/careers/alliance-4-youth

 

Източник: Пресофис на ЕНП в Европейския парламент