Евродепутат Мария Габриел – с информационна акция срещу насилието над жени

Публикувано:
16:43ч / 25.11.2016г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

На днешния 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жените. Този ден води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. Датата е обявена по инициатива на ООН с резолюция от 1999 г., но се отбелязва от активисти още от 1981 г.

За повишаване на осведомеността по проблема за насилието над жени, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира информационна кампания чрез информационните си центрове в София, Русе, Благоевград, Бургас и Сливен. По време на акцията, в която се включиха редица партньори на инфоцентровете по места, бяха раздадени стотици флаери с горещи телефонни линии за помощ на жертви на насилие, информация за кризисните центрове в съответния регион, работещите по проблема местни организации.

„Международният ден за премахване на насилието над жените ни напомня, че всяка трета жена в Европа е била жертва на някаква форма на насилие през живота си. Всяка една от тези жени е била унижавана, преследвана, удряна, подчинявана. Става въпрос за 13 милиона жени годишно, преживели насилие само защото са жени. Но заедно, с целенасочени действия и активност на всички нива, чрез засилена превенция и строги наказания за извършителите, можем да оставим насилието над жените в миналото. Повишаването на информираността за проблема е една от най-важните стъпки за постигането на тази цел и именно в тази посока е днешната инициатива на информационните ми центрове. С нея казваме, че не може да съществува устойчиво развитие без спазване на правата на жените, а това не може да бъде постигнато без премахването на всички форми на насилие над тях“, коментира евродепутатът Мария Габриел.

Тази информационна акция кореспондира в пълна степен с националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“, която тя провежда в партньорство с държавни институции и организации на гражданското общество.

 

Източник: Информационен офис на евродепутат Мария Габриел