Европейските послания на новоизбрания вицепрезидент на България Илияна Йотова

Публикувано:
10:50ч / 26.11.2016г
Брой прочитания:
241
Брой коментари:
0

Един от най-активните български евродепутати – Илияна Йотова, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, беше избрана за вицепрезидент на България. Тъй като предстои мястото й в тази институция на ЕС да заеме Петър Курумбашев, припомняме накратко някои важни моменти от деветгодишната й дейност като европарламентарист.

По време на първия си мандат от 2007 до 2014 г. една от основните теми, по които работи, е мястото на черноморския регион в общата европейска политика в сектора на рибарството. Още през 2010 година като член на Комисията по рибно стопанство и аквакултурата тя успява да привлече вниманието към този пренебрегван дотогава европейски регион.

През втория си мандат в Европейския парламент, Илияна Йотова е заместник-председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора; заместник член на Комисия по регионално развитие, на Комисия по правата на жените и равенството между половете и Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

Особено активно работи по проблемите с бежанците, като застъпваше позицията, че България не трябва да се превръща в своеобразно гето за мигранти, и че „Дъблинският регламент за бежанците трябва да бъде променен от държавите членки, защото е в явно противоречие с новата политика по миграцията на Европейската комисия и последните нейни предложения“.

Когато Европейският парламент разглежда доклада за европейска стратегия за равенство на половете и права на жените в пленарната зала в Страсбург, Илияна Йотова призовава най-после да бъде отблокирана директивата за майчинството, която залага общи минимални стандарти на защита за бременните жени, и подчертава, че нито една стратегия няма да има резултат, ако си затваряме очите пред все по-големия брой жени, които работят „на черно“.

При представянето на доклада за тежката експлоатация на труда, изготвен от Агенцията за основните права в ЕС, като зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, заявява: „Трябва да напишем законодателство за условията на труд за работниците от трети страни, за да защитим интересите на нашите собствени граждани“, добавяйки, че за съжаление, европейското законодателство все още не дава достатъчна социална защита на нискоквалифицирания труд.

Като евродепутат Илията Йотова застъпва позицията, че трябва да отпадне като неработещ механизмът за наблюдение на напредъка на България и Румъния в борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари, защото в момента Европейската комисия наблюдава само тези две страни, а корупция и организирана престъпност има във всички членки на ЕС.

Посвещава много усилия и на политиката на сближаване в планинските райони на ЕС.

В информация, разпространена през изминалата седмица от екипа на Илияна Йотова в Европейския й информационен център, се съобщава:

„Социалистите в ЕП посрещнаха с аплодисменти новоизбрания вицепрезидент на Република България Илияна Йотова

В словото си председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент благодари на бъдещия вицепрезидент „за тази силна, положителна, проевропейска и честна кампания“. Според него убедителната победа на двойката Радев-Йотова е сигнал към политическата класа в България, че страната се нуждае от промяна.

„Искаме да видим България силна в един съюз, който е способен да отговори на нарастващите предизвикателства пред Европа“, каза Илияна Йотова. Тя подчерта, че България е била и остава силно проевропейска страна и една от причините за победата на ген. Радев е посланието, че Европейският съюз трябва да се върне към своята същност на социален и солидарен проект. Евродепутатите социалисти изразиха подкрепа за думите на Илияна Йотова, че тя и избраният президент Радев са категорично против опитите за създаване на „Европа на две и повече скорости“. Според бъдещия вицепрезидент единствено обединена Европа ще бъде способна да намери отговори на важни въпроси като бъдещия европейски отбранителен съюз, решаването на миграционната криза и борбата с бедността. „Това са само част от най-важните проблеми, които трябва да засегнем. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след една година и ще трябва да разглеждаме всички тези предизвикателства. Президентът Радев и аз настояваме за европейски решения на всички тези въпроси“, каза още г-жа Йотова.

Тя благодари на колегите си от Групата на социалистите и демократите в ЕП за подкрепата, която е срещала в работата си през всички девет години от престоя и в Европейския парламент. „Аз вярвам във вас и знам, че вие вярвате в България!“, заяви в края на своето изказване пред парламентарната група бъдещият вицепрезидент на страната.“

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова и www.evropaworld.eu