Евродепутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

Публикувано:
11:04ч / 17.07.2019г
Брой прочитания:
319
Брой коментари:
0
В таен вот на 16 юли Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на Европейската комисия. Тя трябва да заеме длъжността на 1 ноември 2019 г. с мандат от пет години. Подадени бяха 733 гласа, от които 1 беше невалиден. 383 гласа бяха „за“, 327 „против“ и 22 „въздържал се“.

Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг беше 374 гласа., т.е. повече от 50% от членовете на Парламента. Председателят Сасоли обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се проведе тайно с хартиени бюлетини.

Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви:

„От името на Парламента Ви поздравявам за избирането Ви за председател на Европейската комисия.

Сега започва много важна фаза за европейските институции; ще трябва да се подготвим за изслушванията на кандидатите за членове на Комисията, които, както знаете, ще бъдат много задълбочени от страна на Парламента.

Очакваме, че темите, които повдигнахте днес пред пленарната зала, също ще бъдат задълбочено разгледани от членовете на Вашия колегиум по време на изслушванията в компетентните комисии на ЕП.

Следващите няколко години ще бъдат много важни за бъдещето на Европейския съюз и ние можем да се справим с тях само ако има близко и пълно сътрудничество между институциите“.

Следващи стъпки

Избраният председател на Европейската комисия сега ще изпрати официални писма към държавните и правителствените ръководители, с покана да предложат своите кандидати за членове на Комисията. Очаква се изслушванията на кандидатите в компетентните комисии да се проведат между 30 септември и 8 октомври. Пълният състав на колегиума на членовете на Комисията трябва да бъде избран от Парламента, което най-вероятно ще се случи по време на плрнарната сесия на 21-24 октомври. Повече информация ще намерите тук.

Допълнителна информация
Видеозапис от дебата
Видеозапис от пресконференцията
Избор на председател на Комисията
Приоритетите на Урсула вон дер Лайен като кандидат за председател на Европейската комисия
Правилник за дейността
Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на Комисията

Как се назначават председателят и членовете на Европейската комисия?

Източник: Пресслужба на Европейския парламент