Лауреати на Голямата награда на Франкофонията 2019

Публикувано:
08:23ч / 13.07.2019г
Брой прочитания:
288
Брой коментари:
0

Френската академия представи списък на 64-те отличия, които връчва през 2019 г. Голямата награда на Франкофонията е присъдена на постоянния секретар на Академията на Кралство Мароко Абделжалил Лахжомри и на чешкия поет  Петр Крал.

Абделжалил Лахжомри е удостоен с наградата за своята академична и интелектуална кариера и постиженията му начело на Академията на Кралство Мароко. В изявление по този повод той сподели, че за него е чест да получи това престижно отличие, което е признание за академичната му работа и откроява мястото на Мароко на международната сцена. „Този избор беше направен пряко от Френската академия на базата на академичните постижения на всеки интелектуалец, без подаването на каквато и да е молба за кандидатстване и това ми носи още по-голямо удовлетворение“ –  каза той.

Petr_Král_(2016)Петр Крал (Прага, 4 септември 1941 г.) е чешки писател. Завършила е FAMU (Училище за кино и телевизия при Академията за сценични изкуства, Прага). Работил е в издателство „Орбис“, като се фокусира върху поредица от книги за филми и режисьори. През 1968 г. емигрира във Франция, където работи в галерия, във фотомагазин, като учител, преводач, сценарист, критик и др. През 1984 г. живее в Квебек. От 1990 до 1991 г. е съветник по културата в Чешкото посолство в Париж. Превежда от и на френски (предимно съвременна поезия). Публикувал е няколко антологии. От април 2006 г. живее в Прага.

Френската академия, която включва 40 членове, избрани за цял живот, откъдето идват определението им „безсмъртните“, е пазителката на френския език и актуализирането на речника му. В нейния състав влизат поети, романисти, представители на театралното изкуство, философи, учени, държавници, които имат специален принос към френския език.

Голямата награда на Франкофонията е учредена от правителството на Канада през 1986 г. с подкрепана на правителството на Франция, Княжество Монако, Кралство Мароко и различни частни дарения. Целта й е да отдаде заслуженото уважение към френскоговореща личност, допринесла за поддържането и изтъкването на френския език в своята страна и на международно равнище. Наградата се дава всяка година. Академията си запазва правото да присъжда един или повече медали по повод тази награда.

Всеки от двамата лауреати на Голямата награда на Франкофонията за 2019 получава по 15 000 евро.

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: academie-francaise.fr; ecoactu.ma