Евродепутатите почетоха паметта на Давид Сасоли

Публикувано:
11:45ч / 18.01.2022г
Брой прочитания:
137
Брой коментари:
0
Евродепутатите почетоха паметта на покойния председател на Парламента Давид Мария Сасоли на церемония по време на пленарното заседание в Страсбург в понеделник.

При откриването, изпълняващата длъжността председател на Парламента Роберта Мецола заяви: „Европа загуби един лидер, демокрацията – един защитник, а всички ние – един приятел. Той винаги знаеше как да превърне ценностите, в които вярваше, в конкретни действия.“ Тя изтъкна как Сасоли се е „борил Парламентът да остане активен през най-критичните месеци на пандемията и ни позволи да приемем важни законодателни пакети, от които Европа и нейните граждани се нуждаеха“.

„Тази асамблея ще отдаде почит на твоята работа и ще съхрани твоето наследство“, заключи Мецола.

Бившият италиански министър-председател и евродепутат Енрико Лета, близък приятел на председателя Сасоли, заяви в своята възпоменателна реч, че за Давид Сасоли „Европа не е само директиви, институции и абревиатури. Не. Европа е преди всичко нейните хора, техните души и сърца. Така както държеше отворени вратите на този Парламент, Давид се стремеше да отваря врати за гражданите из целия ни континент.“

„Свързващата нишка на всички негови битки е ясна: Европейският съюз е Съюз на ценностите“, заяви Лета и добави, че „борбата на Давид за демокрация, свобода и върховенство на закона беше вдъхновение за всички нас“. „Ние ще продължим твоята работа. Твоите битки ще продължат да бъдат наши битки. Никога няма да те забравим“, каза той.

„Давид (…) ти вдъхваше респект и това далеч надхвърляше твоите задължения“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателят Мишел отдаде почит на „топлата, автентична, усмихната“ личност на Давид Сасоли, който е можел да прояви твърдост, когато е било необходимо. Давид Сасоли „беше политически лидер и горд европеец“, продължи председателят Мишел. Той отдаде почит на идеалите на Давид Сасоли за социална справедливост и солидарност, които са били в центъра на неговата политическа идентичност.

Френският президент и настоящ председател на Съвета на ЕС Еманюел Макрон отдаде почит на „човека с рядка доброта, чиято усмивка, визия и идеали бяха достатъчно широки за един континент“. Той изтъкна „сърдечността и амбицията“, които Давид Сасоли показа през целия период на пандемията, когато той представи на Европа „едно приятелско, служещо за пример лице“ чрез действията си начело на Парламента. В пленарната зала той беше „едновременно организатор и омиротворител, борещ се с идеи, а не с хора“, каза президентът Макрон.

Лидери на политически групи

След изказването на г-н Макрон думата взеха представителите на политическите групи в Парламента. Те изтъкнаха, че Давид Сасоли е бил почтен и добър човек, винаги готов и способен да намери компромис и да преодолее разделенията, като същевременно е ръководил Парламента с голяма далновидност, решителност и компетентност в трудни времена.

Ираче Гарсия Перес (Испания), ръководителят на групата на С&Д, в която е членувал и Сасоли, заяви: „Давид Сасоли беше добър човек, отдаден, страстен европейски защитник, способен на диалог и същевременно твърд в принципите си за свобода, демокрация и солидарност. Най-добрата почит, която можем да му отдадем, е да продължим неговото наследство: да изградим социална Европа и миграционна политика, в центъра на която са хората“.

След нея се изказаха:

– Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

– Дачиан Чолош (Renew, Румъния)

– Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия)

– Марко Дзани (ИД, Италия)

– Рафаеле Фито (ЕКР, Италия)

– Мартин Ширдеван (Левицата, Германия)

На церемонията присъства семейството на председателя Сасоли. Присъстваха и високопоставени общественици, заемащи най-високи политически постове в държавите и институциите на ЕС. Сред тях бяха министър-председателят на Италия Марио Драги, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и министър-председателят на Малта Роберт Абела. Присъстваха и говорители от националните парламенти на ЕС.

В началото на церемонията в пленарната зала беше прожектиран кратък видеоклип, озаглавен „Давид Мария Сасоли, председател на Европейския парламент“.

Можете да гледате цялата церемония отново тук.

Допълнителна информация
Мултимедиен пакет – Давид Сасоли
Кратък видеоклип – „Давид Мария Сасоли, председател на Европейския парламент“.
 Членовете на ЕП почетоха паметта на председателя на Парламента Давид Мария Сасоли

Източник: Пресслужба на Европейския парламент