Евродепутатите поставят условия за Брекзит

Публикувано:
08:55ч / 30.03.2017г
Брой прочитания:
165
Брой коментари:
0

Председателкият съвет на ЕП одобри предложението за резолюция, изготвена от лидерите на четири политически групи и комисията по конституционни въпроси. В резолюцията те посочват техните условия за одобрение на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Проектът за резолюция ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала следващата сряда.

Проекторезолюцията придава голямо значение на справедливото отношение към гражданите на 27-те страни членки и подчертава нуждата от реципрочност и недопускане на дискриминация към гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, и тези на останалите държави членки, намиращи се във Великобритания.

Продължаващи ангажименти

Обединеното кралство ще запази правата си на страна членка до окончателното си напускане на Съюза, но същевременно трябва да продължи да изпълнява задълженията си като такава, произтичащи от Договорите за ЕС, включително финансовите задължения по дългосрочния бюджет на ЕС, дори когато те продължават след оттеглянето й. Това също означава, че Великобритания трябва да продължи до напускането си да се съобразява с четирите свободи, юрисдикцията на Съда на ЕС, общите вноски към бюджета на Съюза и да се придържа към общата търговска политика на ЕС. Членовете на ЕП подчертават, че е важно да се обърне внимание на въпроса относно границата между Ирландия и Северна Ирландия.

„Един коректен Брекзит е абсолютно задължителен и е предварително условие за всяко евентуално бъдещо партньорство между ЕС и Великобритания. Това не подлежи на договаряне. Привилегиите от членството в ЕС идват с отговорности и тези отговорности включват гарантирането на четирите свободи. Четирите свободи са ядрото, което ни държи сплотени, и те са неделими“, сподели Антонио Таяни, председател на Европейския Парламент.

Лоялно сътрудничество

Политическите групи и комисията по конституционни въпроси отбелязаха, че не би било правосъобразно, ако Великобритания започне преговори за потенциални търговски споразумения с трети страни преди да е напуснала ЕС. Те очакват лоялно сътрудничество от страна на Обединеното кралство по въпроси, касаещи законодателството на ЕС и в други сфери до момента на напускане на Съюза. Двустранните споразумения между Великобритания и една или няколко от останалите страни членки, например по отношение на базираните във Великобритания финансови институции, ще бъдат в разрез с Договорите за ЕС.

„За нас е безусловен приоритет да уредим правата на гражданите възможно най-бързо. Това трябва да е първата тема, която да бъде обсъдена на преговорите. Гражданите не бива да се превръщат в разменна монета“, подчерта Ги Верхофстад, координатор по Брекзит на Европейския парламент.

Без по-добър статут извън ЕС от този вътре

Членовете на Парламента са категорични, че ползите от членството в ЕС не могат да бъдат същите за страна, която го напуска. Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания биха могли все пак да приемат формата на споразумение за асоцииране. Това се споменава в предложението, изготвено от Манфред Вебер от ЕНП, Джани Питела от С&Д, Ги Верхофстад от АЛДЕ и Филип Ламбер и Ска Келер от Зелените, както и от председателя на комисията по конституционни въпроси Данута Хюбнер. Такова споразумение би изисквало Великобритания да продължи спазването на европейските стандарти в областта на околната среда, климатичните промени, борбата с укриване на данъци, лоялната конкуренция, търговията и социалната политика.

Преходни спогодби

Членовете на ЕП се съгласиха, че е възможно да се започне работа по преходни спогодби на базата на възможните бъдещи отношения между Обединеното кралство и ЕС, но единствено ако е постигнат прогрес по споразумението за напускане. Бъдещо споразумение би могло да бъде финализирано, само и единствено след окончателното напускане на Великобритания, а преходна спогодба не би могла да бъде валидна повече от три години.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България