Финландската литературна звезда Селя Ахава е в София

Публикувано:
10:27ч / 31.03.2017г
Брой прочитания:
558
Брой коментари:
0

На 30 март премиера в София имаше новата звезда на финландската литература – Селя Ахава, която лично присъства на представянето на българското издание на книгата й „Неща, които падат от небето” в книжарница Сиела Ректората. С тази книга писателката печели престижни награди във Финландия, както и наградата за литература на Европейския съюз.
DSC07970„Това е разказ за хората, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си. Всички те се опитват да си обяснят миналото, да намерят смисъл в случайността, за да продължат напред.“ – пишеше в предварителната информация за книгата. В представянето й в София участваше и нейната преводачка Росица Цветанова.

Докато се редяхме за автограф след премиерата, с други почитатели на финландската литература си говорехме за чувството за хумор, с което писатели от тази северна страна понякога ни изненадват. Заради клишето, че хората, живеещи сред суровата природа, са по-сериозни. Истината е, че една от най-смешните книги, които съм чела, е „Годината на дивия заек“ от финландеца Арто Паасилина.

Би могло да се каже, че хумор, макар и черен, има и в „Неща, които падат от небето”. Поне на пръв поглед, описаните ситуации изглеждат толкова абсурдни, че ако бяха показани в анимационен филм, биха изглеждали смешни: момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния. Всичко това обаче, колкото и да изглежда невъзможно,  може да е и реално, защото в живота се случват неща, за които си казваме: „Е, това не може да бъде!“

„Начинът, по който обикновеното и абсурдното съжителстват, винаги ме е вълнувал”, споделя авторката. „Необичайното комбиниране на предмети в пространството насърчава появата на нови значения. Вероятно опитът ми в драматургията е причина пространството между думите и събитията да ме интересува толкова много”.

И още малко информация за Селя Ахава: родена е през 1974 г., завършила е драматургия и е писала сценарии за радиопиеси, филми и телевизионни предавания. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й книга „Неща, които падат от небето“, я прави известна не само в родината й, а и зад граница. Българските читатели също ще могат да съпреживеят невероятната му атмосфера благодарение на издателство „Колибри“ и преводаческото майсторство на Росица Цветанова.

Гергина Дворецка

Още снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu