Евродепутатката Илияна Йотова е за стриктна идентификация на емигрантите

Публикувано:
14:35ч / 25.11.2015г
Брой прочитания:
259
Брой коментари:
0

„Стриктната идентификация и регистрацията на емигрантите не само в „горещите точки“ е въпрос от първостепенна важност за нашата сигурност, защото миграционните потоци вече се използват от терористите за проникване в Европа“, заяви Илияна Йотова по време на обсъждането на доклад на Европейския парламент за борбата с радикализацията на младежите в Европейския съюз и тероризма. Българският евродепутат засегна още две спешни стъпки, които трябва да предприеме Европейският съюз – осигуряване на външните граници на ЕС и контрол на маршрутите на радикалните ислямисти от и към Европа. „Външните граници на ЕС, подчертавам на ЕС, а не само шенгенските, трябва допълнително да бъдат осигурени ресурсно и финансово. Тази мярка не отнема, а дава права на гражданите, защото е гарант за сигурността им“, каза Илияна Йотова. Според нея, контролът върху маршрутите на радикалните ислямисти е свързан с тясно сътрудничество със съседните на конфликтните зони страни и особено с Турция.

IlianaIotova3-1Илияна Йотова подчерта пред ресорния еврокомисар Аврамопулос, който присъстваше на дебата, че отбелязаните от нея аспекти трябва да бъдат включени в преразглеждането на стратегията на ЕС за борба с радикализацията и тероризма. Българският евродепутат припомни, че стратегията е била приета през 2014 г., но динамично развиващите се събития и особено контекстът на последните атентанти в Париж правят въпроса болезнено актуален. „Докладът, който разглеждаме днес в пленарна зала спешно трябва да стане основа за законодателна инициатива на Европейската комисия“, заяви Илияна Йотова. „Не можем повече само да констатираме, че в собствените ни държави, в собствените ни общества има „изпуснати поколения“, изолирани в гета, бедни, без перспектива, които лесно стават жертви на радикални движения“, подчерта пред евродепутатите г-жа Йотова. Тя допълни, че се надява в близките дни да се формира истинска широка международна коалиция, която да унищожи възможно най-скоро Ислямска държава, която г-жа Йотова нарече „източника на злото“.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос подчерта пред евродепутатите, че сега най-важното е тероризмът да не се превърне в обща психоза. Миналата седмица ЕК обяви, че в най-скоро време ще предложи план за борбата с трафика на оръжие. Всички евродепутати и комисар Аврамопулос бяха категорични, че трябва да се обърне особено внимание на т.нар. „интернет-радикализация“. „На 3 декември т.г. ще организираме Интернет-форум, на който ще бъдат поканени представители на тази индустрия, за да обсъдим проблема“, каза още Аврамопулос. Той допълни, че ще бъдат поканени и представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, на която Илияна Йотова е заместник-председател. Еврокомисарят подчерта важността на предстоящото законодателно предложение, което възнамерява да направи за уеднаквяване на наказателната рамка в държавите членки за терористични престъпления. Това предложение ще включва и текстове за борба с т.нар. „чуждестранни бойци“ – европейски граждани, които се радикализират и заминават да се бият на страната на т. нар. Ислямска държава в конфликтните зони.

Дебатът в пленарна зала на ЕП по доклада за борба с радикализацията и тероризма съвпадна с поредицата от срещи на френския президент Франсоа Оланд със световните лидери за обединяване на усилията и формиране на широка коалиция с участието на руски, американски и европейски сили, които да атакуват т. нар. Ислямска държава. Франсоа Оланд вече се срещна в Париж с британския премиер Дейвид Камерън и получи подкрепата на Лондон за масирани удари срещу позициите на радикалните ислямисти. Вчера френският президент се срещна с американския си колега Барак Обама във Вашингон, а до края на седмицата му предстоят срещи и с немския канцлер Ангела Меркел, с  италианския премиер Матео Ренци и с руския президент Владимир Путин.

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова