Евродепутатката Мария Габриел за борбата с глада

Публикувано:
18:03ч / 16.10.2015г
Брой прочитания:
167
Брой коментари:
0

В навечерието на Световния ден на храните, 16 октомври, ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел внесе заедно с евродепутати от няколко политически групи писмена декларация относно даряването на непродадените хранителни продукти на благотворителни организации. Комисията и Съветът се призовават да разгледат възможността за приемане – в сътрудничество с хранителната промишленост – на схема, валидна за целия ЕС, с цел насърчаване на супермаркетите да разпространяват своите непродадени, годни за консумация хранителни продукти на благотворителни организации.

Авторите на декларацията отбелязват тревожния факт, че всеки четвърти европеец, или 125 милиона души, са изложени на риск от бедност, а 16 милиона европейци страдат от недостиг на храна.  Те посочват, че потребителските навици,  особено що се отнася до супермаркетите,  са причина голям брой годни за консумация продукти да не се продават или да се отстраняват от продажба и се унищожават.

„Счита се,  че в Европа се разхищават всяка година 100 милиона тона храни. Това се отнася по-специално за продукти, чийто срок на годност изтича, продукти, останали от временни промоции, плодове и зеленчуци, чийто външен вид се счита за неотговарящ на стандартите и пр. Според доклад, публикуван от Европейския икономически и социален комитет през юни 2014 г., редица държави – членки на ЕС вече са предприели стъпки за насърчаване на даряването на непродадените хранителни продукти на благотворителни организации”, изтъкват в обосновката на декларацията Мария Габриел и останалите съавтори.

Декларацията е отворена за подписване от членовете на Европейския парламент до 14 януари 2016 г. Ако бъде подписана от най-малко половината от евродепутатите, следва предаването й на Съвета и Комисията, които в тримесечен срок трябва да информират Парламента какви действия смятат да предприемат по исканията в декларацията.

Източник: Пресофис на Мария Габриел в Европейския парламент