Година на полския театър – среща с д-р Зошка Папужанка

Публикувано:
06:57ч / 19.10.2015г
Брой прочитания:
283
Брой коментари:
0

Полският институт в София съвместно с Катедра „Театрознание“ на НАТФИЗ и Филологическия факултет на Пловдивски университет организират срещи с д-р Зошка Папужанка (на снимката)– театровед, учителка по полски език, доктор по литературознание в Педагогическия университет в Краков. Дебютната й книга „Szopka“ ( Świat Książki, 2012) е номинирана за литературните награди „Паспорти на Политика“ и НИКЕ.

Кога и къде се осъществяват срещите:

София

  • 19 октомври, 14.00-17.00 ч. – Кинозала на НАТФИЗ, ул. Раковски 108 A

Пловдив

  • 20 октомври, 12.00 – 14.00 ч. – Пловдивски университет, Ректорат, зала „Компас“

Любителите на полската драматургия ще имат възможността да изгледат прожекцията на спектакъла „Горе, над нас” – реж. Мариуш Белински (от цикъла „Театротека“).

Якуб е осъден за престъпление, което не е извършил. След излежаване на 20-годишна присъда той излиза от затвора. Може ли да бъде свободен? Якуб се запознава с единствения свидетел, въз основа на чиито обвинения е осъден… Разговори и поетични монолози са основата, върху която е изградена тази семейна и социална драма.

След прожекцията ще се състои среща с д-р Зошка Папужанка: „На масата – семейните отношения в съвременната полска драма” и дискусия за новата полска драматургия в рамките на постоянния театрален семинар с ръководител проф. дин Камелия Николова.

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциалът на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката и конвенцията на съвременните пиеси са напълно различни от класическата драма. Освен това новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни действителност. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект.

Източник: Полският институт в София