„Европа: протекционизъм или свободен обмен?“

Публикувано:
18:50ч / 05.04.2017г
Брой прочитания:
442
Брой коментари:
0

Вторият дебат от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“ на тема „Европа: протекционизъм или свободен обмен?“  се проведе във Френският институт в България с участието на Дени Терсен, признат френски експерт в областта на търговската политика, виден специалист по глобализация, иновация и търговия. Той дебатира с Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика, и с известния български икономист д-р Митко Хитов от УНСС. Водеща беше журналистката Ирина Недева.

Присъстваха Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция у нас, и бившия евродепутат Ивайло Калфин, който от 1 април е назначен за съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Отправна точка на дискусията беше фактът, че още от възникването на европейския проект, икономиката заема ключова позиция в изграждащия се Европейски съюз. Със създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), основоположниците на ЕС превърнаха икономиката в двигател на европейското изграждане. Шестдесет години след основаването на обединена Европа, европейската икономика се изправя пред множество предизвикателства: икономическата криза от 2008 г., засилването на популистката вълна, с риск да се сложи край на свободния обмен, а също и CETA, което разедини европейските политически елити.
Бяха обсъдени въпросите:

Докато различните форми на протекционизъм и агресивните търговски политики се разрастват в световен план, каква е адекватната реакция на Европейския съюз? Как да се защитят европейските интереси? Трябва ли Европа да отстъпи на изкушението на протекционизма?

Френският експерт Дени Терсен представи идеята си за една отворена Европа, основана на 5 принципа: устойчиво развитие; лоялност – всички партньори трябва да спазват правилата; реципрочност; суверенитет – всеки е свободен сам да определя своя модел; солидарност. Тази отворена Европа може да бъде отговор на настъпилата в света “хеперглобализация“, която поражда съпротива и стига до задънена улица.

Директорът на института по пазарна икономика Красен Станчев припомни, че ЕС е най-свободната търговска зона в света. Той обърна внимание, че в бъдеще трябва да се излезе от „безумната“, по неговите думи, лихвена политика. Според него, спасението е в стабилизирането на валутата и залагане на конкуренцията. Ако посоката на единството води до уеднаквяване, няма да бъде добре.

Д-р Хитов се спря на ефектите на глобализацията. Китай и САЩ се въвличат в търговски войни, а ЕС трябва да отстоява позициите си. По темата за Европа след Брекзит той обясни, че британците вероятно се надяват, напускайки ЕС, да намерят свой икономически модел, основан на някогашните традиции на Британската империя, но вече започват да разбират, че ще имат трудности.

Г-н Дени Терсен изрази предположението си, че след излизането на Великобритания от ЕС останалите страни членки ще станат по-единни.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

 

Източник: www.evropaworld.eu