Европа в една софийска улица

Публикувано:
13:29ч / 05.10.2017г
Брой прочитания:
798
Брой коментари:
0

Всяка улица има своя история, но малцина я знаят. Да бъде привлечено вниманието към една софийска улица в нейния европейски контекст беше целта на оригиналния проект, замислен от екипа на фондация „Въпреки“ Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. Става дума за „Цар Самуил“ и  част от която – между „Денкоглу” и „Солунска” – на 30 септември се превърна в истинска територия на изкуствата.

Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст” и други представиха изложби с творби на български и чуждестранни художници, учили или работещи в Европа. Звуча музика от композитори и изпълнители, живели, живеещи или имащи отношение към това място и прославили страната ни в Европа и по света: композиторът Димитър Ненов, диригентът и композитор Емил Табаков, кавалджията Теодосий Спасов, пианистката Полина Антонова, виолончелистът Анатоли Кръстев, композиторът Георги Арнаудов и ред други по-млади художници и музиканти като Мартиан Табаков и Мартин Трифонов. Особено осезаемо беше творческото присъствие на Мартиан Табаков – по уличното платно в деня на събитието бяха разположени негови пана и гротескни скултури на човешки тела.

DSC03321_Easy-Resize.comDSC03427_Easy-Resize.comПроектът „Европа в една софийска улица” беше осъществен от  фондация „Въпреки” с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. Партньори на фондацията бяха район „Триадица“и Институтът за изследване на изкуствата на БАН. В проекта се включиха и учениците от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“. Рисунките им, окачени на въжета между дърветата  по протежение на двата тротоара, украсяваха улицата. Забавен щрих в артистичния облик на „Цар Самуил“ в този ден беше създаването на боди арт пред очите на минувачите. В програмата беше включен рецитал на младите поети Теодора Тотева и Георги Гаврилов в двор „Спокойствие“, които провокативно бяха решили да четат стихове като живи картини. Явно техните лица видяхме да придобиват чертите на маски под вещата четка на майстора хидожник.

Винаги е събитие да бъдеш на концерт на световноизвестния Теодосий Спасов, но още по-голям късмет е да го чуеш и да пее! Това се случи в двора на къщата-музей на Борис Христов в рамките на проекта „Европа в една софийска улица“. Талантливият кавалджия безспорно е сред изпънителите, разнесли славата на българското изкуство не само в Европа. Оказа се, че той живее на една съседна улица – съвсем близо до „Цар Самуил“ и съвсем логично се вписа в програмата на този ден. Теодосий Спасов свири с колегите си Християн Цвятков – китара и Генадий Рашков – ударни инструменти. Входът беше свободен, както беше, впрочем, и при всички останали прояви в рамките на проекта! Беше удоволствие да слушаме изпълненията на триото и да улавяме как големят музикант изживява музиката. Споделяме тук част от снимките, които направихме.

Една от най-впечатляващите прояви, на които присъствахме на 30 септември,  беше концертът на скулпторите Мартиан Табаков и Мартин Трифонов с инструменти, изработени от самите тях. На концерта присъстваше и бащата на Мартиан, диригентът и композитор Емил Табаков, който накрая също посвири на един от инструментите под формата на куб. Снимки от този уникален концерт може да видите тук.

Благодарение на проекта на фондация „Въпреки“, на ул. „Цар Самуил“ открихме за себе си и кътчета за изкуство, които досега не бяхме посещавали. Всяко от тях се беше съобразило с темата на събитието и беше потърсило европейски акцент, с който да се включи в програмата. В галерия „Spazio“ имаше изложба на младата дизайнерка Дафна Сноилкова, която участва в проекти и рисува в Берлин. В галерия „Сполука“, където целогодишно се представят произведения на български художници, керамици и бижутери, бяха изложени творби на младата керамичка Елица Драйбра, която успешно се изявява в Европа. Художникът Христо Гергов, чието ателие е на ул. „Цар Самуил“, беше изложил на витрината своя картина с изображение на Карловия университет в Прага, където е учил.

 В популярната галерия „Астри“ беше открита изложбата „Мислена линия“ на художничката Милена Матева, която от 20 г. живее и работи в Испания. В галерия „Париж” пък бяха показани новите картини  на художника Петър Димов. Изложбата му е озаглавена „Голямото пътуване“ и ни заинтругива със сюрреалистични сюжети в стил наивизъм. Сред откритите на 30 септември изложби беше и „Графикатури“ на проф. Иван Газдов в галерия „Интро“.

DSC03310_Easy-Resize.comDSC03278_Easy-Resize.comВ Арт къща „Куклите“ през целия ден посетителите безплатно можеха да разглеждат на музея на куклите. Там са събрани експонати от цял свят, някои от тях са отпреди 100 години. Голямо масто в музея заема колекцията на Василий Гордиенко с кукли в български народни носии (снимката вляво). Подобни кукли видяхме и в близкия магазин „Кали арт сувенири“ на Калина Петкова. Там може да се намерят ръчно изработени декорации и сувенири. Самата Калина е тъкачка и има намерение да инсталира стан в магазина и да тъче пред посетителите. Снимахме я с едно от нейните тъкани произведения (вдясно). Разговорихме се и тя ни каза, че е учила в училище „Петър Парчевич“ в Чипровци, където учениците можеха да усвояват тънкостите в правенето на прочутите чипровски килими. Калина се тревожи, че все по-малко деца учат там. Пред магазин „Кали арт сувенири“ имаше информационни материали, напомнящи за националния проект „Българска къща“, осъществен през Европейската година на междукултурния диалог – 2008 и международния пленер по текстил „Чипровският килим – вековна традиция и модерна алтернатива“, в който самата Калина Петкова е участвала. Чрез спомена за този европейски проект тя се вписваше в тематиката на проекта „Европа в една софийска улица“.

На тръгване се отбихме и в магазин „Дария“, който ни привлече с мистичната си атмосфера. Собственичката му сподели, че го поддържа единствено в памет на майка си, която го е създала, защото купувачите не са много, в тази част на „Цар Самуил“ не минават кой знае колко хора. На учудването ни, че все пак това е централна улица, обяснението беше, че, макар и в центъра, тя е затворена – в края й има голяма сграда и липсва пряк излаз за автомобили към „Алабин“, затова движението по нея не е голямо.

Изводът ни на хора, посетили няколко от проявите в рамките на изключетелно стойностния проект „Европа в една софийска улица“ е, че ползите от него са няколко и то съществени: софиянци преоткриха улица „Цар Самуил“, по която може да са минавали неведнъж, но без да знаят кои известни български творци и изпълнители са свързани с нея. Другото изненадващо откритие е колко много галерии и арт магазини са съсредоточени в отсечката между „Денкоглу” и „Солунска” и всички заслужават да бъдат посетени. Проектът привлече мниванието към тях и да се надяваме оттук нататък улицата да стане по-оживена и да се превърне в постоянно средище на артистични събития. Това ще бъде стимул за общината да се заеме с оправянето на настилката по тротоарите, която на места е доста проблематична.

Европейският акцент на проекта от една страна беше препратка към подобни събития в други европейски градове, а от друга стана повод да бъде представено изкуството на даровити наши творци, успешно изявяващи се в Европа.

Не на последно място заслужава да се спомене, че този проект стимулира креативността, даде зелена светлина на нестандартни смели инвенции.

Чудесна идея и перфектна реализация! Само човек, който не е разработвал такива проекти, не би оценил какво означава да се осмисли подобен замисъл, да се намерят подходящите партньори и после всичко да се организира до последния детайл, включително с осигуряването на достатъчен брой екземпляри от програмата на проявите, с което да се улесни проследяването им.

Поздравления за екипа на фондация „Въпреки“ Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов и успех по-натакък, защото, като всеки стойностен европейски проект, и този със сигурност ще има продължение!

 

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“.

Повече информация за проекта „Европа в една софийска улица“ ще намерите в публикацията на сайта въпреки.com.

Цялата програма на събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu