Галаконцерт на наградените в конкурса „Нови гласове и песни“ 2017

Публикувано:
12:56ч / 06.10.2017г
Брой прочитания:
671
Брой коментари:
1

Международният ден на музиката 1 октомври беше хубав повод за връчване на наградите в конкурса „Нови гласове и песни“ 2017. Това стана в Студио 5 на НДК. Организатор на конкурса е сдружение „Евтерпани“ с директор Аня Краваева. Провежда се за втора поредна година и е определен като дистантен, защото участниците в него изпращат записи със свои изпълнения. В първото му издание участваха 87 изпълнители и млади композитори и то не само от България, а и от Австрия и Франция. Тази година броят на участниците почти се удвои – 135! Повече за регламента, състава на журито и имената на подбудителите може да прочетете тук.

22184890_1447924201940028_192660987_nНаградите и дипломите на отличените връчваха композиторът Александър Савелиев, д-р Галина Луканова – диригент, председател на Български хоров съюз, журналистката от БНР Даниела Найденова, писателката Ана Крейн, организаторката на конкурса Аня Краваева, пианистът Азат Мхитарян от Армения.

В галаконцерта на 1 октомври взеха участие лауреати на конкурса и гост-изпълнители. Сред тях беше Зорница Гергинова от ДМТ „Стефан Македонски“, на чието изпълнение акомпанираше на пиано талантливият музикант Марио Йоцов. Той се включи в програмата като пианист, певец, и композитор и беше нееднократно отличен. Единият му успех беше като ръководител на Хорова школа „Петя Павлович“ към Националната художествена академия, която заслужи първа награда в конкурса. Другата награда Марио получи за авторската си композиция „Рондо“. Връчен му беше диплом и за изпълнението на ария от операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт под акомпанимент на Божидар Пенев – пиано.

Хорова школа „Петя Павлович“, с която Марио Йоцов работи отдавна, съществува от 6 години и участниците в нея придобиват все повече увереност и самочувствие. С много артистичност и настроение те изпълниха „Здравей, как си приятелю?“ и популярната „Aux Champs-Elysees“. Отделям специално внимание на тази хорова школа, защото следя нейното развитие от самото й създаване по идея на д-р Галина Луканова, дългогодишен диригент на Академичен хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия. Основната цел на школата е да подготвя нови попълнения за хора, което очевидно тя прави успешно. Същевременно обаче възпитава уважение към музиката и към чуждия талант. Доказателство за това е, че участниците в Хорова школа „Петя Павлович“ останаха до края на концерта и аплодираха всички изпълнения. Това направи силно впечатление, защото немалко изпълнители си тръгваха веднага след като приключеха участието си.

На галаконцерта в Студио 5 на НДК Марио Йоцов не беше единственият, който показа многостранен музикален талант. Таня Камбурова, диригент на мъжки хор „Св. Иван Рилски“, Дупница, се изяви и като вокалистка в Рок група „Симетрикс“ от същия град. Марина Колева, диригент на дамски хор „Ирина Щиглич“, София, участва и в третата част на концерта като част от дуета Марина и Rade, а след това, по молба на ръководителката на сдружение „Евтерпани“ Аня Краваева, изпя великолепно родопската песен „Бела съм, бела, юначе“.

Сред гост-изпълнителите с богата музикална биография беше и Стефан Стоев от София, който изпълни арият от операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт под акомпанимента на Светлана Ананиева, пианистка от Софийската опера и балет. Стефан е известен като поп певец от конкурса „Гласът на България“ през 2015 г. Носител е на две големи награди в миналогодишния конкурс „Нови гласове и песни“ 2016 г. Участвал е и в други в конкурси в Блъгария, Италия. Армения и Испания. Завършил е пиано и музикална педагогика, а в момента учи орган в НМА „П. Владигеров“ при проф. Нева Кръстева и пеене при известното мецосопрано Галя Павлова, която е и перфектен музиален пидагог. Нейни ученици са и други участници и лауреати в конкурси: Марина Колева, Лили Вълчева, Милена Трайкова, Дона Стоянова, Цветан Димитров, Зорница Гергинова, Марио Йоцов.

Бих искала да напиша по отделно за всеки един от наградените и гост-изпълнителите, но някои от оценките ми ще се повтарят, затова ще ги обобщя: по време на доста дълго продължилия концерт чух толкова хубави гласове, че за пореден път се убедих колко музикални таланти ражда България. Впечатляващи бяха изпълненията на хоровете в първата част на галаконцерта: Смесен хор „Родина“, Стара Загора, с диригент Емил Минев; мъжки хор „Св. Иван Рилски“, Дупница, с диригент Таня Камбурова; дамски хор „Ирина Щиглич“, София, с диригент Марина Колева.

След тях сериозната тоналност се промени, защото на сцената излязоха облечените в шарени костюмчета деца от вокална група „Маргаритка“, Смядово, с ръководители Стоян Шайков и Димитричка Димова. Те танцуваха, пяха и наситиха атмосферата с веселие. Солистите на групата, Гергана Желязкова и Кристиян Стефанов, бяха сред лауреатите на тазгодишния конкурс „Нови гласове и песни“. Във втората част на концерта те се включиха с дует и солови изпълнения.

Ведро настроение създаде и детска вокална група „Орфейче“, Хасково, с ръководител Катя Демирева. Хор „Орфей“ от Хасково се яви на конкурса с три формации: дамска, детска и юношеска. Впрочем, хасковският детски хор “Орфей”, който съществува от 40 години, получи официална покана за участие в Praga Advent Choral Meeting. Хоровият фестивал ще се проведе в чешката столица от 30 ноември до 3 декември тази година.

Освен с кристалните си гласчета, повечето от децата, лауреати на конкурса, се откроиха и с артистичното си сценично поведение: Александра Петрова, Адриана Борисова, Илиана Йокова – всички от София. Явно в детска възраст изпълнителите не изпитват притеснение от срещата с публиката, а изцяло изживяват радостта да пеят за другите. Същото може да се каже и за децата, участвали в концерта като гост-изпълнители: Калина Аврамова от София, Вая Скумова от Поморие, Любен Бойчев от Раковски … Списъкът може да бъде много дълъг.

Добрата страна на конкурса е, че дава възможност за изява на всякакви таланти от всички възрасти. Освен певци, той включва инструменталисти и композитори. Лауреати за тази година станаха Белослава Петрова от Пловдив – цигулка (на галаконцерта тя свири с Радослав Чалъков – втора цигулка), пианистката Дейми Вълчева, също от Пловдив.  Цветан Димитров от София получи награда за авторска песен. Оригинален момент в концерта беше участието на Лили Вълчева от София, също лауреат на конкурса. Поради временни проблеми с гласа, тя не изпя песен, а прочете свое много хубаво стихотворение за музиката.

Откровено ще споделя, че след името на почти всеки участник в програмата съм си отбелязала „Отлично!“, „Супер!“ – и за лауреатите, и за гост-изпълнителите. Най-искрено вярвам, че всички те ще имат голямо бъдеще на нашата и на световните сцени: Мартин Хаджидимитров от София – лауреат, гост-изпълнителите Теомир Генчев от София, Мариана Жекова от Раковски, Никола Желев от Търговище, Христиана Петкова от Равда, Златка Иванова и Алексадра Докова от София. Само като прочете човек този списък и ще се убеди, че във всички кътчета на страната ни се раждат дарования.

Голяма радост доставиха на публиката участниците в концерта от чужбина. Вълнуващо със своята емоционалност беше изпълнението на пианиста Азат Мхитарян от Армения.

Специален гост на концерта беше Марчело Били Темпеста от Италия, който говори добър български и работи с група „Сибила“ – Милена Трайкова и Дона Стоянова. Те поставиха блестящия финал на маратона от изпълнения.

На финала – най-искрени пожелания за успех на конкурса „Нови гласове и песни“ 2018!

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от концерта на лауреатите може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Снимки от третата част на концерта с гост-изпълнителите може да видите на същата страница във Фейсбук.

Още за събитието  може да прочете тук.

Източник: www.evropaworld.eu