Европейска нощ на музеите – София 2022

Публикувано:
07:29ч / 12.05.2022г
Брой прочитания:
506
Брой коментари:
0

Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община представят „Европейска нощ на музеите – София 2022“.

Събота, 14 май 2022 г. Вход свободен.

Сменете посоката: Сами, в двойка, с приятели или със семейството, новото издание на Европейската нощ на музеите ще ви отведе на приключение във времето, пространството и въображението. Повече от 45 музеи и галерии ви посрещат с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви.

Национална галерия – Двореца, Национална галерия – Квадрат 500, Софийска градска художествена галерия, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Национален археологически институт – БАН, Национален етнографски музей, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Галерия „Васка Емануилова“, Галерия „Дечко Узунов“, Галерия „Сeрдика“, Галерия „Ракурси“, Галерия „Plus 359“ са само част от всички включили се в събитието галерии и музеи.

По повод събитието, Френският институт в България представя документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“.

Заснета специално за киното, тази нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните без посетители зали на Лувъра, е в компанията на нейните двама куратори Венсан Дельовен и Луи Франк. Техните разкази дават възможност за по-доброто разбиране на светогледа и артистичната практика на Леонардо.

Билети 7 и 4 лв. или вход с абонаментна карта

петък, 13 май, 18:30 ч., зала „Славейков“
събота, 14 май, 19:00 ч., зала „Славейков“

По време на Нощта на музеите ще можете да се запознаете с Micro-folie – френски дигитален музей, който току що бе инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Открийте многообразието на богатствата на 27-те страни членки на ЕС посредством 200 творби от престижни музейни и сценични институции, между които и Панагюрско съкровище за България.

„Европейска нощ на музеите – София 2022“ се организира с подкрепата на BNP ParibasSchneider ElectricServier и Edenred.

Пълна програма на събитието можете да откриете на сайта на френския институт: www.institutfrancais.bg

Събитие във Facebook

Източник: Френски институт в България