Конференцията за бъдещето на Европа приключи своята работа

Публикувано:
21:10ч / 09.05.2022г
Брой прочитания:
152
Брой коментари:
0
В Деня на Европа председателите на Европейския парламент, Комисията и Съвета получиха окончателния доклад с предложения за реформиране на ЕС.

На церемонията по закриването днес в Страсбург, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, президентът Еманюел Макрон от името на председателството на Съвета и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получиха от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията окончателния доклад за резултатите от Конференцията.

Това безпрецедентно едногодишно усилие на обсъждане, дебати и сътрудничество между граждани и политици завърши с доклад, в който са включени 49 предложения, включващи конкретни цели и над 320 мерки, по които институциите на ЕС да предприемат последващи действия в рамките на девет теми: изменение на климата и околна среда; здравеопазване; по-силна икономика, социална справедливост и работни места; ЕС в света; ценности и права, върховенство на закона, сигурност; цифрова трансформация; европейска демокрация; миграция; образование, култура, младеж и спорт. Предложенията се основават на препоръките, направени от гражданите, които се срещнаха в рамките на европейските граждански панелинационалните граждански панели и допринесоха със своите идеи на многоезичната цифрова платформа.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви: „Гражданите – особено младите хора – са в основата на нашата визия за бъдещето на Европа и те пряко повлияха на резултатите от Конференцията. Намираме се в решаващ момент за европейската интеграция и нито едно предложение за промяна не бива да бъде изключено. Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на Европа, за да променим живота на хората към по-добро.“

Президентът Еманюел Макрон коментира: „През кризите, които преживяхме заедно през последните години, Европа се промени. Трябва да продължим това развитие и да гарантираме, че Съюзът отговаря на стремежите и очакванията, изразени от гражданите. Конференцията за бъдещето на Европа, която закриваме днес, е уникално и безпрецедентно по своя обхват начинание, глътка свеж въздух за нашия континент. Нейните заключения представляват много богат източник на предложения, които всяка институция трябва да разгледа в рамките на своите компетенции. Съветът ще има възможност да се произнесе през следващите седмици. Тъй като това упражнение приключва по време на Френското председателство на Съвета на ЕС, аз благодаря на предишните председателства за тяхната ангажираност и съм щастлив да предам на Чешкото и Шведското председателство последващите действия, които трябва да бъдат предприети във връзка със заключенията на Конференцията.“

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „Демокрация, мир, лична и икономическа свобода. Това е, което Европа защитава днес, когато войната отново бушува на нашия континент. Това е в основата на Конференцията за бъдещето на Европа. Европейският съюз трябва да продължи да осъществява очакванията на европейските граждани. Днес тяхното послание беше възприето ясно и категорично. И сега е време то да се осъществи.“

През изминалата година чрез множество събития и дискусии, организирани в целия ЕС, национални и европейски граждански панели, пленарни заседания, както и обмен на мнения на специалната многоезична цифрова платформа, Конференцията се превърна в истински отворен форум за дискусия за Европа, в която искаме да живеем. Тя даде възможност за прозрачен, приобщаващ и структуриран дебат с европейските граждани по въпросите, които са от значение за тях и за тяхното бъдеще.

Работа на Европейския парламент

В своята резолюция относно резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, приета на 4 май, Европейският парламент приветства и одобри заключенията на Конференцията. Евродепутатите признаха, че предложенията й изискват промяна на договорите и поискаха от Комисията по конституционни въпроси на ЕП (AFCO) да изготви предложения за реформа на договорите на ЕС – процес, който да се осъществи чрез Конвент в съответствие с член 48 от Договора за Европейския съюз.

Ги Верхофстад, който представлява Парламента като съпредседател на Изпълнителния съвет, заяви: „Препоръките на гражданите и заключенията на Конференцията ни предлагат пътна карта, за да избегнем това Европейският съюз да стане ирелевантен или дори да изчезне. Една нова, ефективна и по-демократична Европа е възможна. Европа, която е суверенна и способна да действа, както гражданите ясно очакват. Наистина няма време за губене. Трябва да уважим резултатите от Конференцията и да приложим заключенията ѝ възможно най-скоро.“

Можете да намерите ориентировъчно обобщение на позициите и текущата работа на Парламента, свързани с предложенията на пленарната сесия на Конференцията, в тази информационна бележка.

Следващи стъпки

Сега трите институции ще проучат как да предприемат ефективни последващи действия по тези предложения, всяка в рамките на своята компетентност и в съответствие с Договорите на ЕС.

През есента на 2022 г. ще се проведе събитие за обратна връзка с цел информиране на гражданите.

Контекст

Конференцията за бъдещето на Европа беше нов и иновативен процес – упражнение „отдолу-нагоре“, в рамките на което европейците изразиха мнението си за това какво очакват от Европейския съюз. В Конференцията участваха европейски граждани с различен географски произход, пол, възраст, социално-икономически произход и/или ниво на образование, като централна роля имаха младите европейци.

Допълнителна информация
Реч на председателя на Европейския парламент по време на заключителното събитие
Запис на заключителното събитие
Пресконференция с Роберта Мецола, Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен
Служба на ЕП за парламентарни изследвания – Накратко: Конференция за бъдещето на Европа
Мултимедиен център на ЕП – снимки и видеа от Конференцията
Хронология на Конференцията за бъдещето на Европа
Конференцията за бъдещето на Европа приключва работата си след година на сътрудничество между граждани и политици © EU 2022 – EP

Източник: Европейски парламент