Европейската комисия одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход

Публикувано:
11:51ч / 26.07.2023г
Брой прочитания:
132
Брой коментари:
0

Европейската комисия одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България.

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 641 вече защитени селскостопански продукти. Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти eAmbrosia.

Емблематичното за страната ни кисело мляко, познато в целия свят с полезните си свойства, вече е част от европейския регистър на защитените селскостопански продукти, чиято цел е да бъдат защитени наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени, а производителите — да реализират по-добре продукцията си.

Повече информация можете да намерите онлайн на уебсайта „Схеми за качество“ и на портала за географските наименования в и извън ЕС GIView.

🥛 „Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведено в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. То се характеризира със специфичен млечнокисел вкус и аромат, който се дължи на 34 вида ароматни субстанции, получени от комбинираното действие на двете бактерии при ферментацията на млякото.

Повече за географските означения и схемите за качество, които защитават характерните за ЕС продукти, можете да научите тук 👇
https://europa.eu/!N43R3m

EU Food & Farming#EUQuality

Източник: Представителство на Европейската комисия в България