Остава 1 година до началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Публикувано:
13:04ч / 25.07.2023г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

10 милиона билета, 10 500 спортиста, 32 олимпийски и 22 параолимпийски спорта, 20 024 участника в „Маратон за всички“, 39 спортни локации. През 2024 г., Париж ще бъде за трети път в своята история домакин на Олимпийските игри.

Точно след една година Париж ще бъде световната столица на спорта, посрещайки Олимпийските игри от 26 юли до 11 август и Параолимпийските игри от 28 август до 8 септември 2024 г. Това събитие, най-голямото някога организирано във Франция, ще постави откриващата церемония и спортните състезания в сърцето на града, за да предостави широк достъп и за да предложи изключително преживавяне на спортистите и зрителите.

Организаторите на Олимписйките игри в Париж през 2024 г. засвидетелстват своята ангажианост чрез многобройни иновации в следните области: равенство между мъжете и жените, екология и достъпност.  Френският институт в България Ви кани да отпразнуваме спорта в Париж и на олимпийските обекти в цяла Франция от 26 юли 2024 г.

Пиер Колио и проф. Николай Изов (вдясно)

С цел насърчаването на практикуването на спорт, популяризирането на спорта за хора с увреждания и олимпийските ценности на многообразие и приобщаване, Френският институт в България и Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) пожелаха да отбележат тази символична дата чрез подписването на споразумение за сътрудничество и партньорство. То беше подписано от Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България, и проф. Николай Изов, ректор на Националната спортна академия.

„Това споразумение е свидетелство за значимостта, която Посолството на Франция и Френският институт в България отдават на спортните дейности като средство за дилог, приобщаване и социално равенство“, заяви Пиер Колио. В своето изказване ректор Николай Изов потвърди „ангажимента на Академията да реализира това споразумение и да работи  за развтието на сътрудничеството между България и Франция в областта на спорта.“

Обща снимка след подписването на споразумението за сътрудничество и партньорство

Честванията на Олимпийските игри ще започнат с откриващата церемония, с дължина от 6 км, по протежението на река Сена, преобразувана в подиум за спортистите и с възможност за публика  до 600 000 зрители. Церемонията, чийто режисьор е французинът Тома Жоли, ще вплете изкуството и спорта и ще подчертае исторческото и архитектурно наследство на столицата. Парадът ще завърши на здрачаване с тържествена церемония в подножието на Айфеловата кула.

Организирнето на състезанията в сърцето на Париж (триатлон на Трокадеро, плажен волейбол под Айфеловата кула…) е уникална възможност за подчертаване на културното наследство на столицата. Както изтъкна Тони Естанге, председател на Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри, Културните олимпиади се вписват именно в този дух:

„Става дума за отбелязване на връзката между спорта и културата чрез Културна олимпиада, която искахме да бъде много амбициозна. Вече са одобрени повече от 1600 проекта, показващи огромния ентусиазъм в цялата страна“. 

Достъпността до олимпийските обекти е в основата на амбициозните инициативи за приобщаване: всички (100%) състезателни локации ще бъдат достъпни за хора с увреждания. Технологичните иновации са приоритет и включват голям брой автономни електромобили „UrbanLoop“, свързващи олимпийските обекти в западната част на Париж.

Олимпийските игри в Париж през 2024 г. също са възможност да се потвърди общият ангажимент за енергийна ефективност в областта на спорта. С оглед на това Игрите ще бъдат организирани по „компактен“ модел, като състезанията ще бъдат концентрирани около олимпийското село, за да се сведат до минимум придвижванията. Освен това събитията ще се провеждат на места, които са 95% вече построени или са временни. Селото на спортистите е проектирано като пешеходна и озеленена зона, която ще бъде оставена на жителите на Париж след приключване на събитията, за да може наследството на Игрите да продължи да съществува.

Както напомня официалното лого на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., Организационният комитет е превърнал насърчаването на равенството между половете в спорта в приоритет за Игрите. Тези олимпийски игри ще бъдат първите, които се отличават с равенство по отношение на броя на спортистите: 5250 жени и 5250 мъже.

Продажбата на билети за Игрите е изключително успешна, досега са продадени 6,8 милиона места. Третият етап на продажби започна на 5 юли на официалната платформа за продажба на билети, която ще остане отворена до началото на Игрите. Местата ще бъдат редовно запълвани и продавани директно, без предварително теглене, така че бъдете бдителни!

Талисманчетата „Фриж“ на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. – две фригийски шапчици, символ на Френската революция, на Републиката и на равенството!

Научете повече за всички активности и  инициативи на Френския институт в България във връзка с Игрите в Париж 2024 на нашия уебсайт: www.institutfrancais.bg

Източник: Френски институт в България