Европейската комисия се бори с фалшивите новини

Публикувано:
09:43ч / 15.01.2018г
Брой прочитания:
149
Брой коментари:
0

Експертната група на високо равнище, назначена да дава съвети на Европейската комисия как да се справи с разпространението на онлайн дезинформация ще се срещне за първи път в понеделник, 15 януари от 11:00 часа българско време, както бе съобщено през ноември 2017 г. Експертната група на високо равнище ще допринесе за развиването на стратегия на европейско ниво за справяне с това явление, която ще бъде представена през пролетта на 2018 г.

След като Комисията призова за подаване на кандидатури през ноември м.г., тя получи над 300 заявления за участие в групата. Експертите ще съветват Комисията за обхвата на явлението, за дефиниране на ролите и за отговорностите на съответните заинтересовани страни, за разбиране за международното измерение, да се направят изводи какво е заложено на карта и да се формулират препоръки. Изборът на кандидатите направи възможно широкото поле на експертиза, равномерно представителство на географски признак, равновесие между половете, както и да има баланс между погледите на медийни платформи и медийни организации, организации на гражданското общество и експерти като журналисти и представители на академичните среди. Процедурата следваше обичайните правила за избор на експертни групи на Комисията. Окончателният списък с участниците може да бъде видян тук.

Комисар Мария Габриел постави начало на инициативата с мандат от председателя Юнкер през ноември 2017 г. заедно с обществено допитване до 23 февруари. Тя ще направи изявление за медиите в 12:00 часа българско време в понеделник, 15 януари, което може да бъде гледано по EbS.

Комисията работи тясно с East Stratcom Task Force на Европейската служба за външна дейност. Тази оперативна работа група по стратегически комуникации бе създадена от върховния представител / зам.-председател Федерика Могерини през 2015 г., за да се занимае с действията по дезинформация на външни страни.

Повече информация за работата на Експертната група на високо равнище можете да намерите тук, както и в прес съобщението и в речта на комисар Габриел.

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в България